Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blood Eagle – To Ride In Blood & Bathe In Greed 
Nuclear Blast
Release datum: 22 november 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 12 november 2019
“Met bandleden die hun sporen verdienden in diverse Deense metalbands als Volbeat, Illdisposed, Mnemic, Hatesphere en Raunchy kunnen we bij Blood Eagle denk ik wel spreken van een Deense supergroep, al spreken de heren dat zelf tegen.”
8/10

Met bandleden die hun sporen verdienden in diverse Deense metalbands als Volbeat, Illdisposed, Mnemic, Hatesphere en Raunchy kunnen we bij Blood Eagle denk ik wel spreken van een Deense supergroep, al spreken de heren dat zelf tegen. In 2010 werd de band opgericht door de gitaristen Mircea Gabriel Eftemie (ex-Mnemic) en Franz Hellboss (ex-Volbeat, ex-Illdisposed) met als doel old school death metal te gaan maken zoals die begin jaren negentig gemaakt werd door bands uit de stal van Earache Records. Met de toevoeging van de oude ritmesectie van Hatesphere, bassist Mikael Ahlert en drummer Morten Toft Hansen werd de line-up bijna gecompleteerd. Het vinden van een zanger bleek een lastigere opgave, nadat voormalig Hatesphere zanger Jacob Bredahl het eerste nummer ‘Kill Your Tyrants’ had ingezongen bleek hij niet te paaien om vast bij de band te blijven. Na meerdere kandidaten uitgeprobeerd te hebben viel uiteindelijk de keus op Michael Olssen van de Deense thrash metal band Caro. In 2013 werd vervolgens in eigen beheer een eerste 3-track EP getiteld ‘Kill Your Tyrants’ uitgebracht, die de band gratis ter download aanbood.

Inmiddels zijn we weer zes jaar verder en brengt Blood Eagle, vernoemd naar een rituele executiemethode beschreven in vikingensages, hun debuut album ‘To Ride In Blood & Bathe In Greed’ in de vorm van drie EP’s uit via Nuclear Blast. Deel I, II en II komen respectievelijk uit in september, november en december en zo kunnen fans van de band drie keer in de buidel tasten en wordt de aandacht rondom het debuutalbum vakkundig verspreid over het hele laatste kwartaal van het jaar. En dat is bepaald geen slechte marketingstrategie in een tijd waar albumverkopen voor bands sowieso geen vetpot zijn. Op deel I geeft Blood Eagle meteen een dodelijk visitekaartje af met genadeloos harde en agressieve death metal met punk en grind invloeden. Als een Deense tank walst Blood Eagle met de energie geladen songs ‘Feed On The Blood of Man’, ‘Unsong Zeros’ en het technische complexe ‘Impact Irreversible’ vol blast beats over je heen. Op deel II neemt de band vervolgens wat gas terug om zich met de nodige bombast te focussen op loodzware Bolt Thrower-achtige death metal stukken. Het laatste deel van de drieluik bevat wederom invloeden van Napalm Death en Morbid Angel (luister maar eens naar ‘Worship The Wolf’) afgewerkt met een vleugje Mastodon. Bikkelharde death metal songs met loodzware slepende passages en agressieve zang van Michael Olssen, die op deze releases sowieso het nodige vocale vuurwerk aflevert. Opgenomen werd het geheel in de Antfarm Studios met de gerenommeerde producer Tue Madsen (Meshuggah, Hatesphere, The Haunted), waardoor er over de productie van ‘To Ride In Blood & Bathe In Greed’ niets te klagen valt.

Goed werk heeft tijd nodig, zeggen ze wel eens en de negen jaar die Blood Eagle nodig heeft gehad om ‘To Ride In Blood & Bathe In Greed’ uit te brengen laten zich hier absoluut aanhoren. Met Blood Eagle heeft Denemarken er in ieder geval een uitstekende death metal band bij.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.