Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Black Stone Cherry – Live From The Royal Albert Hall….Y’All!
Mascot Records
Release datum: 24 juni 2022
“De rauwe, doch melodieuze strot van Chris Robertson (hij heeft die karakteristieke southern snik in zijn stem), in combinatie met de heavy riffs zorgen dat je niet stil kunt staan en wel mee móet zingen.”
7.5/10
Wim Strijbosch I 22 juni 2022

In de coronaperiode verscheen het laatste studioalbum – ‘The Human Condition’- van Black Stone Cherry, de sympathieke power rockers uit Kentucky, USA. Het duurde meer dan een jaar voordat de band eindelijk in de gelegenheid was om dit album ook te presenteren voor een live publiek. Engeland liep wereldwijd voorop als het gaat om het opheffen van nagenoeg alle coronabeperkingen en daarom was het mogelijk voor de band om in september 2021 een live optreden te geven in de legendarische Royal Albert Hall in Londen. En dat concert werd meteen vastgelegd en het resultaat verschijnt nu in de vorm van een live album. Het album markeert het 20 jarig bestaan van de mannen, wat gerust als een mijlpaal gezien kan worden. Voor diegenen die Black Stone Cherry niet kennen: de band speelt vrij harde, aanstekelijke, (southern) rock en onderscheidt zich vooral door catchy riffs en melodieën en meezingbare refreinen. Het spreekt dan ook voor zich dat hun muziek zich uitstekend leent voor live optredens, want je gaat als publiek hoe dan ook mee met de groove van hun muziek, of je nu wilt of niet. Dat heb ik zelf verschillende keren mogen ondervinden. De rauwe, doch melodieuze strot van Chris Robertson (hij heeft die karakteristieke southern snik in zijn stem), in combinatie met de heavy riffs zorgen dat je niet stil kunt staan en wel mee móet zingen op knallende songs als ‘Again’ en ‘Hell Or High Water’. Welke songs springen eruit? Nou, wat mij betreft de lange uitvoering (met heerlijk Amerikaans gebrabbel tussendoor van Robertson) van ‘Cheaper When I Drink Alone’, de emotie die je duidelijk hoort en voelt in het fijne ‘Things My Father Said’ en de dubbele knal die de band uitdeelt met twee publieksfavorieten, te weten ‘Blame It On The Boom Boom’ en ‘White Trash Millionaire’. Die songs knallen echt heerlijk uit je speakers. Wat me productioneel overigens opvalt is het feit dat de pedalen van drummer John-Fred Young nogal overdreven hard in de mix zijn gezet. Ik hou er op zich wel van als ik de pedalen van een drummer goed hoor, maar het moet wel proportioneel zijn. Maar hier is het een beetje too much.

Resumerend kan ik zeggen dat ‘Live At The Royal Albert Hall…Y’All’ een mooie, eerlijke (want authentieke) weergave is van een Black Stone Cherry live optreden en een mooie kers op de taart van een 20 jarige carriere die voorlopig nog niet afgelopen lijkt te zijn, gelet op de kracht, het plezier en de kwaliteit van de band. Feel good album van de maand, zonder twijfel.