Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Black Sabbath – Live Evil Super Deluxe
BMG
Release datum: 2 juni 2023
“Het verschil in sound is bijzonder groot. Het album knalt op de twee remix schijfjes zoals het hoort”
Erik Boter I 30 mei 2023

‘Live Evil’ is de volgende Black Sabbath release die van BMG een Super Deluxe behandeling krijgt. Het siert de  pltenmaatschappij deze keer te kiezen voor een album uit het Dio tijdperk. Recent werden ‘Heaven And Hell’ en ‘Mob Rules’ al in een speciale editie heruitgebracht, maar beide platen kregen geen Super Deluxe behandeling; in de vorm van een boxset dus met extra tracks en vooral een hoop leuke hebbedingetjes, zoals voorheen de Sabbath albums uit de Ozzy tijd ‘Paranoid’, Volume 4′, ‘Sabotage’ en ‘Technical Ecstasy’. Volgens de sticker op de doos is de aanleiding het veertig jarig jubileum van het live album, maar het kwam inmiddels 41 jaar geleden uit

Overigens is ‘Super Deluxe’ in muzikaal opzicht in het geval van ‘Live Evil’ een ruim begrip. Zowel de vinylbox als de CD variatie kennen het originele album (geremasterd) en een volledige geremixte versie. Er is verder geen sprake van extra tracks, alternatieve takes of opnames van een andere datum van de tour.

De ‘Mob Rules’ tour die op ‘Live Evil’ werd vast gelegd, was een historische. Immers, na het verschijnen van het album (we spreken 1982) verlieten zanger Ronnie James Dio en drummer Vinny Appice de band om Dio (de band) te starten en daarmee grote successen te vieren. Met Black Sabbath zelf kwam het daarna, in commercieel opzicht in ieder geval, nooit meer goed, hoe goed sommige platen na het Ozzy en Dio tijdperk ook waren.

Aan de geremasterde versie van ‘Live Evil’ heb ik geluidstechnisch geen verschillen met het origineel  kunnen ontdekken. Het geheel klinkt net zo vlak als het origineel en mist kracht. De remaster verandert daar niks aan. Erg benieuwd was ik dan ook naar het geluid van de twee extra schijfjes in de CD box waarop ‘Live Evil’ een echte remix heeft gekregen van Wyn Davis. Davis remixte voor jaar nog de re-release van Dio’s debuutalbum ‘Holy Diver’. Het verschil in sound tussen de twee ‘Live Evil’s  is bijzonder groot. Het album knalt op de twee remix schijfjes zoals het hoort. Eindelijk is de dynamiek van het optreden overgebracht op de opnames. Je moet wel even de bas knop van je versterker een paar streepjes terugdraaien, dat wel. Het is een aanrader om beide versies uit deze box achter elkaar via je koptelefoon te beluisteren, des te meer hoor je het verschil in power en helderheid. Luister maar eens naar ‘The Sign Of The Southern Cross’. Eens te meer wordt duidelijk wat een enorme klasbak Ronnie James Dio was, en hoe zeer deze man gemist wordt. Ook de gitaar van Tony Iommi heeft enorm aan power gewonnen door de remix van Wyn Davis.

Wat verder opvalt is dat de knipjes die zijn gemaakt in de overgang van de 2LP naar de 1CD versie destijds teniet zijn gedaan op deze twee 2CD versies. Zo is bijvoorbeeld Ronnie’s aankondiging ‘Geezer Butler!!’ net voor ‘N.I.B.’ weer terug. Ook is de aankondiging van ‘Heaven & Hell’ in ere hersteld.

Wederom is de visuele verpakking van de Super Deluxe boxset van ‘Live Evil’ om door het spreekwoordelijke ringetje te halen. De twee dubbelaars zijn verpakt in cardboard gatefold hoesjes met plastic binnenhoesjes om de CD’s te beschermen. Verder bevat het pakket een tourposter, een tourboek en een hardcover gebonden boek vol met, jawel, veel foto’s van snuisterijen uit de  periode  waar we  het over hebben. Ook het tourschema staat in dit boek afgedrukt  en leert dat Black Sabbath tijdens de ‘Mob Rules’ toernee alleen het Verenigd Koninkrijk en de U.S.A. aandeed. Overigens is de (oorspronkelijke) hoes van het album, en daarmee ook de hoes van deze boxset, een leuke puzzel voor de fans. Elk van de figuren op de cover beeldt een titel van een track van het album uit. Als je ze niet allemaal kunt benoemen (er zitten makkelijke en moeilijke tussen), verwijs ik graag door naar Google.

Net als zijn voorgangers is de ‘Super Deluxe’ versie van ‘Live Evil’ een aanwinst voor je collectie als je fan bent van Black Sabbath en/of Ronnie James Dio. En zijn we dat eigenlijk niet allemaal?