Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Black Rabbit –  Hypnosomnia
Eigen beheer
Release datum: 24 maart 2023
“Het valt me op dat er in Nederland genoeg talent rondloopt dat zich beweegt in het thrash- en death metal wereldje”
8.7/10
Erik Boter I 20 maart 2023

Wie herinnert zich niet het witte konijn uit de  Monty Python film ‘Monty Python And The Holy Grail’ (1975)? Een klein lief  wit beestje dat een bloeddorstig mensenetend monster bleek te zijn? Die associatie kwam bij me op toen ik het album ‘Hypnosomnia’ van het Nederlandse thrash gezelschap Black Rabbit naar me toe geschoven kreeg. Thrash? Death metal? Black Rabbit? Aparte naam.. maar: er is meer.

Achter de bandnaam schuilt een heel weloverwogen concept. Daar zal ik nu niet verder op ingaan, lees zelf de teksten maar in het CD boekje. Ik zal me beperken tot het muzikaal gebodene van het gitzwarte konijn. Het valt me op dat er in Nederland genoeg talent rondloopt dat zich beweegt in het thrash- en death metal wereldje. Er is in die zin best te spreken van een gezonde Hollandse scene. Een band als Grindpad reken ik daartoe maar ook een band als Black Rabbit heeft een album afgeleverd waar de bandleden met recht trots op kunnen zijn.

De groep beweegt zich tussen min of  meer traditionele thrash metal (vooral op het muzikale vlak) en death metal (vooral op het vocale vlak). In (Semi-)opener ‘Neverending’ bijvoorbeeld liggen de muzikale inlvoeden van o.a. een band als Exodus er dik bovenop; de riffs zijn snel en vliegen nog net de bocht niet uit. De gitaarsolo’s doen me hier en daar denken aan Slayer’s Hanneman/King gitaar tandem van weleer. Op ‘Culmination Of Hate’ hoor ik Slayer ook doorklinken in de riffs.

Het album klinkt nergens als een eenheidsworst, daarvoor is de diversiteit tussen de tracks te groot. Zo hoor je in het intro van ‘Hollow Eyes’ bijvoorbeeld dat de band, of in ieder geval de snarenplukkers, ook niet vies zijn van een stukje technische death metal, prog metal zelfs misschien wel. ‘Judgement Day’ is minder snel (maar niet minder heavy) dan de rest van het album. Het geeft maar aan dat Black Rabbit niet op één paard  (of konijn) wedt, maar op meerdere. Het komt dit prima geproduceerde album alleen maar ten goede. Qua sound is deze eerste langspeler dan ook een klasse beter dan op de debuut EP ‘Watten Of Necrosis’ uit 2020. ‘Hyposomnia’ is een album dat bovendien in prachtig artwork is gestoken en volledig in eigen beheer is uitgebracht. Liefhebbers van thrash metal en technische death metal (en van zwarte konijntjes) doen er goed aan met deze moordlustige zwarte knagers aan de haal te gaan. De CD presentatie vindt plaats in  de Gigant in Apeldoorn op 24 maart. Gaat dat zien!