Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Black Country Communion – V
J & R Adventures / Mascot label Group
Release datum: 14 juni 2024
Het leuke van een ‘supergroep’ als Black Country Communion vind ik dat de muzikanten als optelsom veel meer indruk op me maken dan ze ieder afzonderlijk doen.
7.5/10
Erik Boter I 6 juni 2024

Het vorige album van Black Country Communion (BCCIV uit 2017) was een zodanig moeilijke bevalling voor de heren Sherenian, Hughes, Bonamassa en Bonham dat ik niet echt meer rekening hield met een opvolger. Maar zie hier, ‘V’ is een feit en opent meteen met één van de sterkste BCC tracks ooit: ‘Enlighten’ is de titel ervan. Alstublieft, het visitekaartje recht in uw gezicht.

‘Stay Free’ volgt op een funky manier die alleen Glenn Hughes kan dragen met zijn zang en basspel. De toetsenpartijen van voormalig Dream Theater, Sons Of Apollo en KISS (!) toetsenist Derek Sherenian doen de rest en doen de broze heupen van deze oude rocker meteen swingen.

‘Red Sun’ is de bluesy lead-off track van dit album en als zodanig waarschijnlijk al bekend bij de liefhebbers. Voor het het pompende drumwerk van Jason Bonham kun je me midden in de nacht wakker maken. Om de “zoon van zijn vader” af te horen tellen aan het begin van ‘Too Far Gone’ en er meteen een Bonhamiaanse roffel in te gooien is eigenlijk al een reden om dit album te gaan beluisteren. Hoewel zijn collega Bonamassa natuurlijk een bluesgitarist pur sang is, komt hij bij BCC als rocker ook goed (misschien soms wel beter) uit de verf. Toch blijft hij, zeker als het om de solo’s gaat, nooit ver weg van zijn bluesroots zoals bijvoorbeeld te horen is op het ietwat zeikerige ‘Skyway’. ‘You’re Not Alone’ sluit qua vlotheid weer beter aan bij opener ‘Enlighten’ en is gebouwd op een wel erg lekker swingende gitaarriff. ‘Love And Faith’ heeft een hoog “Hallo Led Zeppelin” gehalte maar met een Bonham in de band zij dat ze vergeven.

Uiteraard heeft huisproducer Kevin Shirley (Bonamassa, Iron Maiden) weer aan de knoppen gedraaid tijdens de opnames van ‘V’ wat garant staat voor een prima en vooral helder geluid. Het leuke van een ‘supergroep’ als Black Country Communion vind ik dat de muzikanten als optelsom veel meer indruk op me maken dan ze ieder afzonderlijk doen. Al zijn ze nog allemaal zo goed en hebben ze ook allemaal een enorme staat van dienst. Ik ben blij ‘V’ te kunnen toevoegen aan de BCC collectie en hoop, misschien tegen beter weten in, dat de heren nog eens de tijd vinden en zin om met elkaar nog een rondje te gaan toeren.