Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Benediction – Scriptures
Nuclear Blast
Release datum: 16 oktober 2020
Absoluut een kandidaat voor heel hoog in de jaarlijstjes!”
8.9/10
Sicktus I 11 oktober

Het is dit jaar maar liefst 30 jaar geleden dat ‘Subconscious Terror’ (1990) uitkwam – een plaat die hier in Huize Sicktus met enige regelmaat nog rondjes mag draaien. Het full length debuut van Benediction sloeg in als een bom en met de ijzersterke platen ‘The Grand Leveller’ (1991) en misschien wel hun meest geliefde ‘Transcend The Rubicon’ (1993) er rap achteraan, was de positie van Benediction als één van de absolute top acts in de Britse death metal tamelijk snel verworven. Sidenote: Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar al die bands die de laatste tijd ineens hun 20, 25 of zelfs 30 jarig bestaan vieren, maken dat ik me een beetje oldschool ga voelen… En als we het dan toch hebben over lang geleden, de laatste studioplaat van de mannen is ‘Killing Music’ uit 2008, ook al weer een dikke twaalf jaar geleden.

Maar! Nu is er dan met ‘Scriptures’ eindelijk een opvolger. De lineup kent sindsdien wat verschuivingen. De mannen van het eerste uur, Daz Brookes en Peter Rew zijn er uiteraard nog als groovend en zwaar zagend gitaarduo. Op bass vervangt Dan Bate de naar Memoriam vertrokken Frank Healy en de plek achter de kit van Neil Hutton wordt door Giovanni Durst ingevuld. De meest opvallende wisseling van de wacht vindt echter plaats achter de microfoon, waar brulboei van weleer Dave Ingram zijn oude plek weer inneemt, na het vertrek van Dave Hunt.

Dat is allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar levert het ook weer vuurwerk op? Hel jawel. We doen hier niet aan onnodig doekjes er omheen winden, dus om meteen met een groovende bulldozer de voorgevel er uit te batsen: wat een heerlijke dijk van een oldschool death metal plaat is ‘Scriptures’ geworden! Een dikke drie kwartier stampt, zaagt, grooved, raast en scheurt Benediction er in topvorm op los. ‘Scriptures’ is verpletterend, meedogenloos, staat bol van de dikke grooves, zware riffs en catchy leads en met deze plaat verovert Benediction hun rechtmatige plek aan de top van de Britse oldschool death scene weer terug – met verve.

Of het nou het heerlijk pakkende, bijna swingende ‘Scriptures In Scarlet’ is, de live ongetwijfeld levensgevaarlijke bottenbreker ‘The Crooked Man’, het loodzware en alles platwalsende ‘Progenitors Of A New Paradigm’, het genadeloos voortpompende ‘In Our Hands, The Scars’ of het bijna punkige, hoekige, hakkende ‘Rabid Carnality’ is… Of werkelijk elke andere track op deze überbotte schijf… Benediction schiet met scherp en schiet raak. Wát een ijzersterke return to form van het quintet uit Birmingham. Stilzitten is onmogelijk. Benediction are back, baby! Absoluut een kandidaat voor heel hoog in de jaarlijstjes en wie weet, met wat meer luisterkilometers, een plekje in de Benediction top drie. Wie zit te springen om wat live klanken: in november doet de band een klein aantal shows in Duitsland, ter promotie van ‘Scriptures’. Enter the pit at your own risk…