Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Beast In Black & Myrath – 013 Tilburg – 3 november 2019

Beast In Black verdient op basis van dit optreden zeker zijn plaatsje op Dynamo Metal Fest van volgend jaar, maar ik zou het zeker toejuichen als de organisatie support act Myrath die kans ook zou gunnen.”
De Finse power metal band Beast In Black is aardig aan de weg aan het timmeren. Men heeft tot op heden een tweetal behoorlijk goed ontvangen albums afgeleverd, men heeft een plaatsje op Dynamo Metal Fest 2020 te pakken en momenteel toert men als headliner langs een groot aantal clubs in Europe. Op deze zondagavond werd ook Brabants rock tempel 013 aangedaan en voor een uitverkochte Jupiler zaal mocht men laten zien wat men in huis had. Natuurlijk moest Lords Of Metal daarbij aanwezig zijn, zeker als de Tunesische topformatie Myrath als voorprogramma geboekt is.
10/11/19 I Tekst: Sjak Roks – Foto’s: Hans Lievaart

Getuige het erg enthousiaste onthaal van de vele aanwezigen dat Myrath ten deel viel toen men het podium betrad, mag de band zich verheugen op een groot aantal fans binnen Nederland. En dat is mijns inziens niet meer dan terecht want de band heeft reeds vijf uitstekende langspelers uitgebracht die bol staan van de kwalitatief hoogstaande symfonische metal. Toen ik de band in 2016 tijdens het Epic Metal Fest voor het eerst live mocht aanschouwen, werd ook meteen duidelijk dat men ook op het podium nagenoeg moeiteloos de klasse die men op hun platen etaleerde kon evenaren. Ook op deze avond waren de vijf heren in absolute topvorm met een bijzondere vermelding voor de vocale klasbak Zaher Zorgati, die het toch al prachtige materiaal naar nog grotere hoogten wist te brengen. Prima uitvoeringen van ‘You’ve Lost Yourself’, ‘Monster In My Closet’ en afsluiter ‘Beyond The Stars waren allen voorbeelden van de uitstekende performance die Myrath in 013 ten beste gaf. En dat werd door terecht door het publiek op waarde geschat!

Daar waar Myrath gebruik maakte van wat complexere songstructuren en symfonische elementen in hun muziek, daar stond Beast In Black voor een anderhalf uur ongecompliceerde power metal. Een en ander werd wel gegoten in de nodige mooie nummers zoals ‘The Fifth Angel’, ‘Die By The Blade’ en ‘From Hell With Love’ om er maar een paar te noemen, maar waar bij Myrath de zanger in staat was om het kwaliteitsniveau nog een stukje omhoog te krikken, daar viel Beast In Black zanger Yannis Papadopoulos bij tijd en wijlen aardig door de mand en vlogen zijn hoge uithalen regelmatig uit de bocht. Daar tegenover stond het uitstekende gitaarwerk van het gitaristen-duo Kasperi Heikkinen en Anton Kabanen en het pakkende song materiaal, maar dat kon toch niet voorkomen dat Myrath voor mij een stuk interessanter was dan de hoofd-act. De performance van Beast In Black was verre van slecht en, getuige het feit dat een groot gedeelte van het publiek massaal uit zijn plaat ging, was het voor velen dik in orde, maar Myrath liet gewoonweg horen over avontuurlijker song materiaal te beschikken, wat ook nog eens retestrak werd neergezet. Beast In Black verdient op basis van dit optreden zeker zijn plaatsje op Dynamo Metal Fest van volgend jaar, maar ik zou het zeker toejuichen als de organisatie support act Myrath die kans ook zou gunnen. Beiden bands stonden in ieder geval garant voor een lekker avondje metal en dus werden alle mensen die de moeite hadden genomen om een kaartje te bemachtigen op hun wenken bediend.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Beast In Black.