Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Battle Beast – Circus Of Doom
Nuclear Blast
Release datum: 21 januari 2022
“Als Noora vervolgens begint met zingen verschijnt er bijna een traan op het gezicht: Verdomme, ze kan het dus nog wel!”
8/10
Jori van de Worp  I 17 januari 2022

Het is inmiddels alweer meer dan tien jaar geleden dat de Finse groep Battle Beast middels het fenomenale debuutalbum ‘Steel’ de metalen spotlights bestormden, en zich met hun zo mogelijk nog betere tweede album in die positie verankerde. Een aantal jaren volgden met curieuze line-up wisselingen en sinds de tweede helft van het vorige decennium ook een geleidelijke terugloop in muzikale kwaliteit. Dit tot in 2019 ‘No More Hollywood Endings’ uitkwam, een weinig zeggend popalbum waar de Spice Girls zich niet voor zouden hoeven te schamen. Met dit nieuwe ‘Circus Of Doom’ weet de band de neerwaartse lijn tot mijn grote verrassing ineens weer om te buigen.

Na het introdeuntje knalt de titelsong met een beukende productie en een zoemende bas de speakers uit. Als Noora vervolgens begint met zingen verschijnt er bijna een traan op het gezicht: Verdomme, ze kan het dus nog wel! Haar klasbak waarmee ze op haar titelloze Battle Beast debuutplaat furore maakte is weer helemaal terug. Qua muziek neigen we ook meer naar een album als ‘Unholy Saviour’ waarmee het verhalende element wat Avantasia binnenhaalt. Aanstekelijke rifjes met daaroverheen een smakelijke keyboardsaus spelen dus de muzikale hoofdrol. Ook ‘Wings Of Light’ neigt vooral naar het oudere werk van de band, en heeft met een lekker meezingbaar refreintje flinke live-potentie. Er zijn zeker ook nummers die meer naar de nieuwere poppy kant van de band neigen, zoals ‘Master Of Illusion’ en ‘Eye Of The Storm’. Door de lekker zware productie klinken deze toch nog lekker metal en lijken ze gelukkig niks op de ellende van ‘No More Hollywood Endings’. Het zijn vooral deze stukken die de sfeer van andere femare fronted popmetal bands als Kobra And The Lotus of Beyond The Black aanraken. Dit album is dan ook de gulden middenweg tussen het beukende verleden van Battle Beast en de meer pop-georiënteerde sound van het nieuwere werk, en juist van dat laatste pakken ze vooral de positieve elementen mee. En met een stuk als ‘Russian Roulette’ weten ze ook een hele nieuwe kant aan te boren.

Eigenlijk had ik deze band voor mezelf al afgeschreven, maar daarmee zetten ze me nou toch even mooi voor lul. Battle Beast is dus nog niet uitgestreden en ‘Circus Of Doom’ is daar het appetijtelijk klinkende bewijs van. Verplichte kost voor de fans van de band en voor iedereen die kleurrijke metal met een pop randje niet schuwt!

Credits: Terhi Ylimainen