Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Ayreon – Electric Castle Live & Other Tales – 013 Tilburg 15 september 2019

“Dit was echt een van de beste shows die ik ooit heb gezien en ik denk dat vele fans het met mij eens zullen zijn. “
Nadat Arjen Lucassen uit alle bands was gestapt waar hij ooit in heeft gespeeld wilde hij nooit meer live spelen, en als reactie daarop begon hij met het schrijven van eigen muziek, en met name rock opera’s. Na een eerste solo album, welke hij uitbracht onder de naam Anthony, kwam in 1995 zijn eerste Ayreon rock opera uit. ‘The Final Experiment’ werd een jaar later opgevolgd door ‘Actual Fantasy’, maar beide albums brachten hem weinig succes en Lucassen begon te twijfelen of dat ooit zou veranderen. Dus besloot hij nog één episch album te maken, een soort alles of niets poging want als ook dit album niet zou slagen dan zou hij waarschijnlijk geen Ayreon platen meer maken. Bekende artiesten zoals Fish (Marillion), Sharon den Adel (Within Temptation), en Anneke van Giersbergen (Ex-The Gathering) werden gevraagd om mee te doen. Uiteindelijk bleek ‘Into The Electric Castle’ alles te veranderen voor Lucassen want eenentwintig jaar later is de 013 in Tilburg voor vier shows compleet uitverkocht, helemaal ter ere van het twintigjarige bestaan van zijn derde Ayreon album, ‘Into The Electric Castle’.

17/09/19 I Tekst & foto’s: Leon Vonk

Het is niet de eerste keer dat de muziek van Lucassen op het grote podium te zien is, met Star One en Stream Of Passion werd jaren geleden nog wat opgetreden in de kleinere zalen, maar het duurde tot 2017 dat er een officieel Ayreon concert werd georganiseerd onder de noemer Ayreon Universe. De ‘Theater Equation’ tel ik dan even niet mee, aangezien dit nooit echt als officieel Ayreon concert was bedoeld. Maar het succes van de Ayreon concerten in 2017 leken reden genoeg voor Lucassen om het vaker te doen want een jaar later kwam het nieuws dat er in 2019 weer een reeks concerten zou plaatsvinden waarbij ‘Into The Electric Castle’ in zijn geheel zou worden gespeeld. Voor deze speciale gelegenheid werden alle originele artiesten gevraagd om mee te doen en bijna allemaal stemden daarmee in! Maar liefst veertien vocalisten en tien instrumentalisten trokken naar Tilburg om daar voor duizenden fans op te treden.

‘Into The Electric Castle’ is één van mijn favoriete albums aller tijden. Jaren geleden werd ik weggeblazen door de fantastische liedjes met waanzinnig goede zang en complexe instrumentatie. Ik kon dit optreden dan natuurlijk ook niet missen. Net als bij de shows van twee jaar eerder stond er al een flinke rij voor de deuren van de zaal voor ze open gingen, iedereen wilt vooraan staan voor deze bijzondere ervaring. Je moet er wat voor overhebben maar het is het waard, want het was echt een fantastische avond. Om kwart over acht ging het gordijn open na een opname van Mike Mills (Ayreon, Toehider) die de bezoekers vraagt om hun ‘rechthoekige elektronisch apparaat’ vooral in hun zak te laten zitten. Op het podium staat een heus kasteel met twee torens, een poort, en een gigantisch scherm erboven! De avond is officieel van start.

Wanneer de eerste tonen van ‘Welcome To The New Dimension’ door de zaal galmen verschijnt het gezicht van John De Lancie (bekend van zijn rol als Q in Star Trek) op het scherm, hij neemt de rol van de verteller ‘Foverever’ op zich. Na een introductie is het tijd voor de muzikanten om te beginnen, en vanaf dat moment vloog de tijd werkelijk voorbij. Op chronologische volgorde komen alle liedjes van het album voorbij, natuurlijk beginnend met ‘Isis and Osiris’ waarin voornamelijk Simone Simons (Epica) als de Indiaan en Anneke van Giersbergen als de Egyptenaar schitteren, Fish is als hooglander vanavond wat minder sterk maar hij komt er net mee weg. Ook de achtergrond vocalisten Marcela Bovio (Mayan), Dianne van Giersbergen (Ex Libris), en Jan Willem Ketelaers (Knight Area) maakten veel indruk, in de loop van de avond bewezen ze geen overbodige luxe te zijn. Ook Edwin Balogh als de romein en Damian Wilson als ridder zijn héél erg goed, Wilson heb ik vaak genoeg live gezien om te weten dat hij een fantastische zanger is maar Balogh heeft mij heel positief verrast! Bij ‘Amazing Flight in Space’ is het tijd voor Lucassen zelf om het podium op te komen en zijn rol als hippie te vertolken. Dat doet hij dan ook met verve, gekleed in paars/roze hippie kledij. Ook John JayCee Cuijpers doet dan zijn intrede, als barbaar, en jeetje wat een stem heeft deze man zeg! Tijdens het instrumentale gedeelte komt de legende Thijs van Leer (Focus) het podium op om zijn dwarsfluit kunsten te vertonen, samen met violist Ben Mathot (Ayreon), pianist Joost van den Broek (Ayreon), en gitarist Marcel Singor word er flink wat muzikaal geweld losgelaten. Prachtig! De laatste zanger die zijn intrede mag maken is Edward Reekers (Kayak) als de man uit de toekomst, ook hij zet vanavond een foutloos optreden neer.

Als ik alle liedjes ga beschrijven dan wordt het een veel te lang verhaal, dus laat ik wat hoogtepunten van de avond noemen. ‘Across The Rainbow Bridge’ is een van mijn favoriete nummers op het album en ook live was het fantastisch. Hetzelfde geld eigenlijk voor ‘The Garden Of Emotions’, ‘Cosmic Fusion’, waarbij George Oosthoek en Mark Jansen de dood vertolkten met grunts, en ‘The Mirror Maze’, waarbij Robby Valentine vrij onverwachts het podium opkwam om een stukje klassieke muziek op een witte vleugel te spelen. Erg indrukwekkend! Na het afsluitende nummer ‘Another Time, Another Space’ is De Lancie nog een keer op het podium te zien voor de woorden ‘Remember Forever’, waarmee het hele album is gespeeld. Echter volgden hierna nog een handjevol nummers als toegift, maar geen enkele van Ayreon! Anneke van Giersbergen zong het liedje ‘Shores Of India’ van The Gentle Storm, Simone Simons vertolkte ‘Ashes’ van Ambeon, Damian Wilson zong op magistrale wijze ‘Twisted Coil’ van Guilt Machine, Fish deed zijn bekende Marillion hit ‘Kayleigh’, Marcela Bovio bracht ‘Out In The Real World’ van Stream of Passion en Lucassen zelf zong ‘Pink Beatles In A Purple Zeppelin’, als kleine ode aan Rutger Hauer. Na een korte speech van Lucassen word de avond afgesloten met het Star One anthem ‘Songs Of The Ocean’ waarop Robert Soeterboek in astronautenpak nog even het podium op komt om mee te zingen. Alle muzikanten lopen op het einde het podium op om het laatste refrein van het liedje mee te zingen en daarna is het dan echt voorbij. Het publiek heeft na bijna drie uur enthousiasme nog steeds energie om de muzikanten te belonen met een groots applaus. De gordijnen gaan dicht en stroomt de zaal langzaam aan leeg.

Onderweg naar huis realiseer ik mij wat een ongelooflijk goed concert ik heb gezien en hoe ingewikkeld het moet zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen. Er waren nog heel wat muzikanten die meededen die ik in deze review nog niet eens genoemd heb, zoals drummer Ed Warby, basgitarist Johan van Stratum, cellist Jurriaan Westerveld, gitarist Ferry Duijsens en gitarist Bob Wijtsma! Dit was echt een van de beste shows die ik ooit heb gezien en ik denk dat vele fans het met mij eens zullen zijn. Maar als je het hebt gemist dan kan je het concert over ongeveer een jaar zelf op de TV bekijken, want alles is professioneel opgenomen. Overigens zijn volgend jaar de ‘The Universal Migrator’ albums twintig jaar oud, dus, meneer Lucassen, ik verwacht in 2021 een reeks Ayreon concerten om dit te vieren. Bij deze reserveer ik vast een kaartje!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Ayreon