Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Artillery – X
Metal Blade Records
Release datum: 7 mei 2021
“Artillery’s tiende studio-plaat, zeer toepasselijk ‘X’ genaamd, bewijst op niet mis te verstane wijze dat men nog steeds tot de thrash-toppers binnen Europa behoort”
8/10
Sjak Roks I 2 juni 2021

Toen in het midden van de jaren tachtig de thrash-beweging echt goed op gang kwam, waren er buiten de de vele goede Amerikaanse en Duitse acts in dit genre niet zoveel andere interessante bands die de nodige indruk wisten te maken. Een positieve uitzondering daarop was echter het Deense gezelschap Artillery wiens platen ‘Fear Of Tomorrow’ (uit 1985), ‘Terror Squad’ (uit 1987) en ‘By Inheritance’ (uit 1990) moeiteloos konden wedijveren met de (sub)top van de thrash metal. Met name de frisse, innovatieve en van veel melodie voorziene gitaarrifs van de gebroeders Michael en Morten Stützer zorgden voor een erg aangename inkleuring van het song materiaal. Na een lange afwezigheid van het front pakte de band in 2009 de draad weer op met de plaat ‘When Dead Comes’, waarna men nog een viertal zeer gedegen thrash albums op de markt bracht, waarvan het in 2018 verschenen ‘The Face Of Fear’ veruit het sterkst is. In 2019 overleed Morten Stützer en het was dan ook nog maar de vraag in hoeverre dit een effect zou hebben op het voortbestaan van de band en op de kwaliteit van het song materiaal. Artillery’s tiende studio-plaat, zeer toepasselijk ‘X’ genaamd, bewijst op niet mis te verstane wijze dat men nog steeds tot de thrash-toppers binnen Europa behoort.

Nieuwe gitarist van dienst Kræn Meier blijkt een zeer adequate vervanger te zijn van de ons helaas veel te vroeg ontvallen Morten Stützer en zorgt samen met Michael voor de nodige snedige riffs en solos, waar zanger Michael Bastholm Dahl zijn krachtige vocalen overheen kan leggen. Dat zorgt voor een erg strakke thrash-plaat die erg consistent van kwaliteit is en die geen moment verveelt. Met name nummers als ‘In Thrash We Trust’, het ingetogen ‘The Ghost Of me’ en ‘Beggars In Black Suits’ klinken erg overtuigend, maar eigenlijk geldt dat voor het gehele album. Naast het lekkere song materiaal valt ook de kristalheldere produktie van oudgediende Søren Andersen (“never change a winning team”) in positieve zin op en dat draagt zeker bij tot de erg aangename luisterervaring. Met ‘X’ bewijst Artillery eens te meer dat er nog terdege rekening gehouden moet worden met dit thrash-instituut en dat men ondanks de nodige tegenslagen die men heeft moeten incasseren telkens in staat is om er sterker uit te komen. Morten Stützer zou ook zeker een gevoel van trots niet hebben kunnen onderdrukken.