Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Armed Cloud – Torque
MEY Productions
Release datum: 18 november 2020
“‘Torque’ is een uitstekend album die goed laat zien waarom Armed Cloud bij de subtoppers van de Nederlandse progressieve metal genre hoort.”
7.8/10
Leon Vonk I 21 januari 2021

Armed Cloud is een Nederlandse band die al zo’n tien jaar aan de weg timmert en in zich sindsdien heeft bewezen als een lokale subtopper in het genre. De prog-liefhebbers zouden de band bijvoorbeeld kunnen kennen van hun optreden op ProgPower Europe in 2015. In 2018 besloot gitarist van het eerste uur de band te verlaten waardoor de groep op zoek moest naar een vervanger, die werd gevonden in de vorm van Kay Bouten. Een goed moment om wat nieuw materiaal te schrijven en elkaar creatief te leren kennen. Het resulteerde in de bands’ derde album, ‘Torque’.

De muziek die de band maakt is te omschrijven als ongecompliceerde progressieve metal. Geen eindeloos instrumentaal gepingel maar gewoon vette gitaarriffs met melodie hoog in het vaandel. Uiteraard worden de roots van prog niet verloochend en zijn er nog steeds wel wat leuke instrumentale stukken en vreemde maatsoorten. En dat doet de band heel aardig, vooral wanneer er flink gas wordt gegeven is de band op zijn best. Luister bijvoorbeeld naar het eerste (echte) nummer, ‘Heat Of Darkness’, naar mijn mening ook meteen de beste compositie van het album. Daar begint het meteen met een te gekke gitaarriff van Bouten die goed binnenkomt, je krijgt direct de neiging om te knikken met je hoofd. De drums en bas zijn strak en smaakvol gespeeld en de toetsen zorgen voor aangename melodieën en een extra laagje atmosfeer wanneer er wordt gezongen. Ook de zang is hier het beste; flink gas geven met een rauw randje. Niet het hele album haalt het niveau van ‘Heat Of Darkness’. Drie van de acht tracks zijn eigenlijk intro’s of intermezzo’s van zo’n twee a drie minuten lang, zeker de kortste twee voegen wat mij betreft niet veel toe aan het album. Daarnaast zijn er nog twee tracks waar het tempo wat lager ligt, de zang net wat minder sterk is en de melodie me wat minder pakt, voornamelijk ‘Wound In My Heart’ vind ik echt wat minder. Hier ontbreekt het ‘yeah!’ gevoel en dat is juist waar de band het vetste is, het wat zoetsappigere is echt wat minder sterk. De afsluiter, het bijna dertien minuten durende ‘Awaiting The Sound Of The Chimes’, is dan weer wel een lekker nummer en een waardige afsluiter van het album.

‘Torque’ is een uitstekend album die goed laat zien waarom Armed Cloud bij de subtoppers van de Nederlandse progressieve metal genre hoort. Ik denk zelfs dat, als de band zich meer zou richten op het hardere werk en het rustigere werk achterwegen zou laten, ze best wel eens wat stappen zouden kunnen zetten wat betreft de naamsbekendheid. Het album bewijst in ieder geval dat Armed Cloud nog vol energie zit en dat ze in Kay Bouten een uitstekende gitarist hebben gevonden waar ze echt mee verder kunnen. Een goede plaat om eens op te zetten als je fan bent van het genre.