Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Arkona – Kob’
Napalm Records
Release datum: 16 juni 2023
“Toegankelijk is het nog steeds allerminst, maar als je een authentieke benadering wil in de moedertaal met veel vuur vertolkt, dan kan dit mogelijk je ding zijn”
8.3/10
Vera Matthijssens I 18 september 2023

In 2009 maakten we kennis met de Russische pagan metal band Arkona toen ze voor ‘Goi Rode Goi’ getekend werden door Napalm Records. Heruitgaven van hun vorige albums volgden, zodat we een beetje een overkill aan Russische authenticiteit kregen en het ook niet allemaal topmateriaal was. De productiviteit bleef groot, de kwaliteit groeide door hun wervelende live shows.

Inmiddels is deze band gegroeid naar volwassenheid. Hun vorig album ‘Khram’ (2018) was daar al een goed voorbeeld van, vijf jaar later blijkt ‘Kob’’ (‘Sorcery’) deze progressieve tendens door te zetten. Dit is namelijk geen luchtig meezingalbum met plaatselijke volkse tradities, maar een naslagwerk over wat er leeft bij Slavische volkeren. Het echtpaar Sergei ‘Lazar’ en Masha ‘Scream’ staat uiteraard nog steeds aan het roer en presenteert een conceptalbum over de ondergang van het mensdom. Dat eindigt in de Apocalyps.

Een gesproken intro en outro klinken mysterieus, bezwerend en duister. Daartussen vinden we zes erg lange composities waarin Masha’s grunts en gekrijs afgewisseld wordt met serene, cleane gezangen. Er zijn meer black metal invloeden te bespeuren dan voorheen (met name in ‘Ydi’ en ‘Mor’), maar een passage die ons op het puntje van de stoel deed belanden was toch wel het fantastische gitaarwerk met veel effecten van gastgitarist A. Thanatos in hoger vernoemde ‘Ydi’. Er waart een demonische geest doorheen de muziek, waardoor je geboeid blijft luisteren, ondanks de complexiteit. Toegankelijk is het nog steeds allerminst, maar als je een authentieke benadering wil in de moedertaal met veel vuur vertolkt, dan kan dit mogelijk je ding zijn.