Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Arkona – Age Of Capricorn
Debemur Morti Productions
Release datum: 13 december 2019
Tekst: Koen Smits – 11 december 2019
“Vroeger in hun carrière coverden zij ook al eens nummers van andere Poolse black metallers zoals Veles, Graveland en Besatt en wie zich muzikaal kan vinden in deze bands, moet niet twijfelen aan deze nieuwe van Arkona.”
8.4/10

De ene Arkona is de andere niet, want er zijn wel meerdere bands met die naam, waarvan de Russische pagan/folk versie veruit de bekendste is, maar de Poolse variant waarover we het hier vandaag hebben met overschot de beste is. De Poolse black metal band Arkona bestaat ook al het langst en brengt nu met ‘Age Of Capricorn’ toch al z’n zevende album uit. Daar hebben ze wel een jaar of vijfentwintig over gedaan, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit en dat laten ze hier nogmaals horen.

Extreem brutale en snelle black is wat men brengt op het nieuwe album. Hier en daar met sfeervolle passages, die soms zelfs een beetje naar post black neigen zoals in het titelnummer ‘Age Of Capricorn’, maar het grootste deel van deze vijfenveertig minuten wordt toch gevuld met meedogenloze black metal van de ruwe en ongepolijste soort, weliswaar met een prima en vooral evenwichtige productie. Ik hoor ook Engelse teksten en dat is op zijn minst verrassend te noemen, want ik kan me niet herinneren dat ze dat ooit eerder gedaan hebben. In 2002 hadden ze op ‘Nocturnal Arkonian Hordes’ wel Engelstalige songtitels, maar waren de teksten ook in het Pools.

Soit, niet zo belangrijk allemaal, want de vocalen van de nieuwe zanger/bassist Drac zijn niet al te verstaanbaar en al is zijn black metal stem verre van slecht, het blijft een beetje een inwisselbaar instrument bij Arkona. Met Messiah (RIP), Necrosodom (Anima Damnata), Armagog (Embrional en Throneum) en Khorzon (nu gitaren, toetsen en vocalen) hebben ze meerdere zangers gebezigd zonder hun eigenheid te verliezen. De keyboards dragen bij in het totaalbeeld en storen nooit, al ben ik zelf geen fan van het pianoriedeltje in ‘Alone Among Wolves’. Vroeger in hun carrière coverden zij ook al eens nummers van andere Poolse black metallers zoals Veles, Graveland en Besatt en wie zich muzikaal kan vinden in deze bands, moet niet twijfelen aan deze nieuwe van Arkona.

‘Age Of Capricorn’ komt uit op Debemur Morti en met deze release en albums van Blut Aus Nord, Sühnopfer, Aoratos, Kaleikr en Crimson Moon hebben zij er dit jaar weer een boerenjaar opzitten en met verder Akhlys, Archgoat, Behexen, Manes, Setherial en Vassafor op het rooster zitten ze ook de komende jaren gebeiteld.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.