Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Amorphis – Live At Helsinki Ice Hall (2CD)
Nuclear Blast
Release datum: 21 mei 2021
“Het doet je verlangen naar het moment waarop er terug live concerten mogelijk worden, zodat de nostalgische waarde van dit Amorphis concert eveneens van groot belang is”
8.5/10
Vera Matthijssens I 21 mei 2021

Toen we onlangs met Esa Holopainen spraken in verband met zijn nieuw soloproject Silver Lake, brachten we deze nieuwe live registratie van zijn hoofdband Amorphis ook al even ter sprake. We merkten op dat het spijtig is dat er geen beelden bij komen, maar dat was eind 2019 niet gepland. Niemand wist immers dat dit één van de laatste concerten zou zijn voor het virus alle live activiteiten deed opschorten. Dus wordt het genieten van de audio op 2CD of vinyl en komt er geen DVD/Blu-ray.

De opnamen gebeurden op 7 december 2019, toen Amorphis aan het einde van de tourcyclus voor ‘Queen Of Time’ bij wijze van spreken een thuiswedstrijd speelde in thuisstad Helsinki. Dat gebeurde in de befaamde Ice Hall, waar de Amorphis leden als kleine uk nog bands als Deep Purple, Iron Maiden, Metallica en vele anderen gezien hadden. Hun verschijning daar op het podium gaf hen dan ook een heel speciaal gevoel en was het laatste van dat jaar.

Naast een aantal oudere klassiekers, put de setlist ook gretig uit het meest recente album ‘Queen Of Time’. Wie zou betwisten dat een intro, gevolgd door ‘The Bee’ en ‘Heart Of The Giant’ een beklijvende start is? Maar ook het oude ‘Into Hiding’ en het etnisch getinte ‘Sampo’ staan al vroeg op de planning. In feite spelen ze alle songs uit ‘Queen Of Time’ die ik destijds als opmerkelijk of favoriet aanduidde, zoals het folky ‘Wrong Direction’, ‘Daughter Of Hate’ (zwartgeblakerde invloeden en als contrast een saxsolo) en na de oudjes ‘Against Windows’ en het betoverende ‘My Kantele’ volgt uit recent werk ook nog het vlotte ‘The Golden Elk’ en het progressief getinte ‘Pyres On The Coast’ waarin alle registers open getrokken worden. Traditioneel wordt er afgesloten met ‘Black Winter Day’ en ‘House Of Sleep’. Anderhalf uur luisterplezier, gespreid over 15 songs. Tomi Joutsen is nog steeds een heerlijke vocalist die zowel met warme cleane stem als verwoestend ruw weet te overtuigen. Over het geluid valt niets te klagen en al bij al is dit een mooi document van een unieke band. Het doet je verlangen naar het moment waarop er terug live concerten mogelijk worden, zodat de nostalgische waarde van dit Amorphis concert eveneens van groot belang is.