Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Amon Amarth, Arch Enemy & Hypocrisy – AFAS Live Amsterdam – 15 december 2019

“De waarschuwing voor de overdosis pyro was zeker terecht, want er werd een dermate grote hoeveelheid gebruikt dat het erop leek alsof de band een contract had afgesloten met Slochteren om het overtollige gas af te fakkelen.
Nog voor de tijd dat we met zijn allen vuurwerk kunnen gaan afsteken, kregen we een voorproefje van dit spektakel met een stevig stukje muzikaal vuurwerk van de Zweedse viking metal band Amon Amarth. Samen met support acts Hypocrisy en Arch Enemy stonden onze vikingen garant voor een stevig avondje metal in de Amsterdamse AFAS.
18/12/19 I Tekst & Pics: Hans Lievaart

De eveneens Zweedse melodieuse death metal band Hypocrisy had de eer om klokslag zeven uur de avond af te trappen en dat deden ze met verve, want vanaf de eerste seconde werd er retestrakke death metal op een hoog niveau geproduceerd. Ondanks het feit dat ik de band in het verleden niet echt gevolgd had, werd ik meteen gegrepen door het prima song materiaal van de heren en dat zou gedurende de rest van hun performance zo blijven. Frontman Peter Tägtgren liet zien dat hij een zeer ervaren frontman was, die vanaf het allereerste moment op vol vermogen draaide. De snoeiharde riffs van Andreas Holma wisten me echt te raken en als zodanig zette de heren van Hypocrisy een excellente, maar helaas erg korte, set neer. Zeker als je als fotograaf gedurende de eerste drie nummers volop bezig was om leuke plaatjes te schieten, bleek het half uurtje speeltijd dat Hypocrisy had gekregen in no-time voorbij te vliegen. Dat was best wel jammer, want ik had graag nog wel wat meer van deze heren willen horen. We konden in ieder geval wel vaststellen dat de doelstelling die men had meegekregen, namelijk het warm draaien van het aanwezige publiek, met volle overtuiging was gehaald.

Na een half uurtje ombouwpauze was het de beurt aan de volgende band Arch Enemy en dit gezelschap behoeft natuurlijke geen verdere introductie meer want als er één band gezien kan worden als een geoliede death machine machine is dat Arch Enemy wel. Dit was vanaf het eerste moment ook wel te merken, zowel aan de band als aan het publiek. De over het podium vliegende front lady Alissa White-Gluz had er dan ook totaal geen moeite mee om de aanwezigen vanaf het allereerste begin voor zich te winnen. ‘The World Is Yours’ maakte meteen duidelijk dat dit een show ging worden om niet snel te vergeten. Al springend, headbangend en goochelend met haar microfoon maakte Alissa, ondersteund door een erg strak spelende band, duidelijk dat het vele toeren van Arch Enemy een fantastische live-band hebben gemaakt. Tijdens ‘War Eternal’ werd dat nogmaals bevestigd en met haar typische stem scheurde Alissa de nummers als het ware aan stukken. De energie van de band werd naadloos overgenomen door het publiek en het was adembenemend om te zien hoe een band en het publiek een eenheid kunnen vormen.

Natuurlijk trok Alissa de meeste aandacht naar zich toe, maar ook de heren Michael Amott en Jeff Loomis wisten de nodige indruk te maken. Beiden heren waren als het ware één met hun instrument en de strakke riffs werden in sneltreinvaart op de aanwezigen afgevuurd, die deze dan ook met open armen ontvingen. Het uurtje speeltijd dat Arch Enemy had gekregen was dan ook in een oogwenk voorbij en toen ‘Nemesis’ voorbij kwam raakte het publiek helemaal in opperste extase. Diegenen die nog mochten twijfelen of Alissa White-Gluz wel de juiste vervanger was voor Angela Gossow, moeten na dit uitstekende optreden toch wel overtuigd zijn hiervan. De prima show had de zaal inmiddels tot het kookpunt gebracht en toen moest hoofdact Amon Amarth nog komen!

Om klokslag vijf voor half tien betraden onze vikingen het podium voor hun show en vanuit de fotopit viel het toch wel op dat een groot aantal mensen het pand al hadden verlaten na het Arch Enemy optreden. De Amon Amarth toer stond in het teken van hun nieuwste album ‘Beserker’, dat zeer goed ontvangen was en dus waren de verwachtingen hooggespannen. De pyro verantwoordelijke gaf voor de show nog even aan dat er ook tijdens het eerste nummer gebruik van vuur gemaakt zou gaan worden en dus moesten wij als fotografen uit de buurt blijven van die zilveren dingen op het podium als we ons haar of andere lichaamsbeharing wilden behouden. Check!

Amon Amarth is al meer dan vijfentwintig jaar een begrip in de melodieuze death metal scene en hun Scandinavische verhalen en mythes worden gebruikt om hun live show echt tot leven te wekken. De waarschuwing voor de overdosis pyro was zeker terecht, want er werd een dermate grote hoeveelheid gebruikt dat het erop leek alsof de band een contract had afgesloten met Slochteren om het overtollige gas af te fakkelen. Vanaf het moment dat het grote doek dat voor het podium was gespannen viel en frontman Johan Hegg met bulderende stem ‘Raven’s Flight’ inzette ging het feestje los. Dat Amon Amarth een erg ervaren band is, werd niet alleen muzikaal maar ook visueel duidelijk gemaakt. De band straalde (terecht) zelfvertrouwen uit en kwam erg goed voorbereid en zelfverzekerd voor de dag. Niet kon hun van hun voetstruk stoten en de aanwezige mensen hingen aan hun lippen als het ware. Alle voorstellen van de band werden dan ook zonder problemen opgevolgd en nummers zoals ‘Guardians Of Asgaard’ en ‘Raise Your Horns’ gingen er in als de spreekwoordelijke koek. De heerlijke gitaarpartijen en het bombastische geluid zorgden er voor dat het totaalplaatje compleet was. De krappe anderhalf uur speeltijd van de band was dan ook voorbij voor dat je het door had en met ‘Twilight Of The Thunder God’ als tweede toegift was het Amon Amarth feestje voorbij. Terugkijkend kunnen we concluderen dat deze combi zorgde voor een heerlijk avondje stevig metal. De vele aanwezigen keerden dan ook met een voldaan gevoel huiswaarts.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Amon Amarth