Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ambush – Infidel
High Roller Records 
Release datum: 13 maart 2020
Tekst: Erik Boter – 02 maart 2020
“Zwakke songs staan er niet op dit album dat vooral fans van melodieuze heavy metal zal aanspreken.”
7.5/10

Bij een review exemplaar van een album wordt door de platenmaatschappij vaak een infosheet meegeleverd waaruit de recensent wat achtergrondinformatie kan halen en ook kan lezen welke bands ter inspiratie hebben gediend van betreffende band en album. Zo lees ik in de informatie die geleverd is bij het nieuwe, derde album van de Zweedse band Ambush dat de groep muziek maakt in de stijl van Accept en Judas Priest. Voor een reviewer is het dan altijd goed luisteren of zulke info eigenlijk wel klopt. In het geval van het Zweedse Ambush moest ik bij het luisteren naar ‘Infidel’ niet denken aan de genoemde Britse en Duitse metalinstituten, maar aan twee andere bands.

Ambush maakt hele fijne melodieuze heavy metal. De eerste band waar ik aan moest denken als referentie in dat kader is Pretty Maids. De nummers zijn over het algemeen mid tempo, swingen lekker maar kennen qua productie een hele vette gitaarsound. Juist die combinatie deed mij aan de Denen denken. De productie klinkt verder kraakhelder waardoor alle instrumenten goed te horen en te volgen zijn; dat geldt ook voor de wat vreemde blikkerige drumsound dat soms uit een doosje lijkt te komen.

De songs dan. Het nummer ‘Hellbiter’ (ook de eerste vrijgegeven track) gaat wat inspiratie betreft nog een stapje verder dan Pretty Maids en doet qua gitaarriff zelfs aan het hardere werk van Mötley Crüe (‘Looks that kill’) denken. In ‘Yperite’ durft Ambush buiten de lijntjes te kleuren door de solo in het meezingnummer te laten doen door een mondharmonicaspeler in plaats van een gitarist. En wat dacht je van de in gallop beukende openings- en titeltrack ‘Infidel’ dat een mooie twinsolo kent in de beste Iron Maiden/Wishbone Ash/Thin Lizzy traditie. In de persoon van Oskar Jacobsson heeft Ambush een zanger in de gelederen die erg goed bij het muzikale aanbod past; door de eerdere link naar Pretty Maids ligt de vergelijking met Ronnie Atkins voor de hand: melodieus maar ook met lekker rauwe randjes. Zwakke songs staan er niet op dit album dat vooral fans van melodieuze heavy metal zal aanspreken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.