Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Altostratus – Complete The Connection
Self Released
Release datum: 07 februari 2020
“Misschien een beetje een Jip en Janneke vergelijking, maar het geeft wel aan dat ‘Complete The Connection’ enorm divers is.”
8.8/10
Berto I 23 april 2020

Altostratus is een Engelse progressieve metal band, die zonder zanger opereert. Volledig instrumentaal dus en dat vraagt om een andere benadering van de songs. Het geeft je tegelijk de gelegenheid om meer de tijd te nemen om een landschap te schetsen, waarin veel gebeurt maar wat tegelijkertijd wel overzichtelijk blijft.

Altostratus slaagt hier onder meer in. Hun songs klinken heel ruimtelijk, alsof je buiten over velden dwaalt, begeleid door de muziek van Altostratus. Het technische niveau ligt hoog, zoals we ook wel gewend zijn van collega bands als Animals As Leaders en het befaamde Gordian Knot. Altostratus heeft veel weg van deze bands, maar ook een band als Periphery of Tesseract hoor je terug in hun sound. Langere songs als ‘Persea Americana’ waarin heel veel gebeurt op diverse niveaus worden afgewisseld met een song als ‘Universal Receiver’, wat een meer contemplatief karakter heeft en je even de kans geeft om de notenbrij een plek te geven voor je weer in ‘Zephyr’ wordt gestort. Dit album zou je kunnen vergelijken met een dagje subtropisch zwemparadijs. Je kunt genieten van de intensiteit van het golfslagbad met zijn drukte en zijn dynamiek om daarna even te chillen in de jacuzzi en dor te gaan in de buitenbaan met zijn stroomversnellingen en zijn avontuurlijke karakter. Misschien een beetje een Jip en Janneke vergelijking, maar het geeft wel aan dat ‘Complete The Connection’ enorm divers is en een beleving is waar je langere tijd van kan genieten en waar je steeds iets nieuws in kan ontdekken en een ervaring kan zijn die lang blijft hangen. Altostratus is nog niet zo ver dat ze een eigen sound hebben ontdekt, maar het talent en de skills zijn aanwezig, dus de volgende stap kan heel mooi worden.