Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Altar – And God Created Satan To Blame For His Mistakes
Raw Skull Recordz
Release datum: 06 september 2019
Tekst: Pim Blankenstein – 21 augustus 2019
”Dat de band er daarna een schepje bovenop doet met het eerste album ‘Youth Against Christ’ geeft alleen maar aan dat Altar in hun beginjaren tot de absolute death metaltop horen.””

Op 17 december 1992 ga ik naar De Eland in Delft, want daar speelt Grave. In het voorprogramma Altar (op het toegangskaartje staat Alter). Ik had wel over de band gelezen maar nog niet eerder gehoord. De band uit Drenthe bracht een paar maanden eerder hun eerste demo ‘And God Created Satan To Blame For His Mistakes’ uit. Hoewel de death metal scene al in volle bloei is en de nodige klassiekers al lang en breed uit zijn, weet Altar met deze demo een enorme indruk te maken. Live ook trouwens, want het optreden in Delft is zo goed dat ik de bewuste demo en de inmiddels klassieke longsleeve ‘Youth Against Christ’ meteen koop. De originele demo heb ik nog steeds. Het shirt, dat toch niet meer past, verkoop ik voor een mooie prijs.

Altar maakt vooral indruk omdat ze death metal anders benaderen dan overige Nederlandse bands. Nu vind ik dat de Nederlandse scene altijd wel interessant was omdat elke band zijn eigen ding wel deed en je niet echt een specifieke Nederlandse sound had. Het vijftal uit Coevorden en omgeving, min of meer voortgekomen uit de death/thrash formatie Manticore, lijkt vooral geïnspireerd te zijn door Deicide. De agressieve sound, blasfemische teksten en geweldige composities vormen een onheilige drie-eenheid die in 1992 ongeëvenaard blijkt te zijn. Tot op de dag van vandaag is de eerste en enige demo van Altar één van de beste death metal demo’s van Nederlandse bodem. Dat de band er daarna een schepje bovenop doet met het eerste album ‘Youth Against Christ’ geeft alleen maar aan dat Altar in hun beginjaren tot de absolute death metaltop ging horen.

Dat de demo nog steeds tot de verbeelding spreekt, hebben we de afgelopen jaren kunnen zien. In 2017 komen de vier songs samen met live bonustracks uit via Vic Records. Een jaar later doet Raw Skull Recordz het nog eens dunnetjes over door een gelimiteerde editie op cassette uit te brengen. Om het helemaal compleet te maken, brengt datzelfde label de demo nog een keer uit op 12 inch. De liefhebbers van vinyl kunnen dus blind toeslaan. Tenminste als je snel bent, want er zijn slechts 300 exemplaren beschikbaar. 150 stuks op rood/zwart splatter en 150 op goud/zwart splatter. De hoes is helemaal gebaseerd op het artwork van de demo zodat alles er zo authentiek mogelijk uitziet. Daarbij is er een speciale master voor vinyl gemaakt zodat de muzikale beleving optimaal is.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.