Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Alien Weaponry – Tangaroa
Napalm Records
Release datum: 17 september 2021
“Aan de muzikale basis van de band is gelukkig weinig gesleuteld, al is zeker te horen dat de groep ervaring heeft opgedaan.”
8.3/10
Jori van de Worp  I 7 september 2021

De toen nog piepjonge jongens van Alien Weaponry wisten de metalwereld behoorlijk te verrassen met hun kort getitelde debuutplaat ‘Tū’. De Nieuw-Zeelanders bleken niet bang te zijn om over genrelijntjes heen te stappen en zongen een groot deel van hun teksten in het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van het gebied en de moedertaal van de twee (half Nederlandse) broers Henry en Lewis de Jong. Het vervolg op ‘Tū’ is er inmiddels en heeft ook weer een Maori titel gekregen, ‘Tangaroa’, naar de Maori god van de zee.

Aan de muzikale basis van de band is gelukkig weinig gesleuteld, al is zeker te horen dat de groep ervaring heeft opgedaan. De smerige thrash die aan de basis ligt zit onnavolgbare maatsoorten en inventieve gitaarloopjes niet in de weg. Meer dan de helft van de muziek is in het Maori gezongen en hier en daar hoor je een stevige hardcore twist, zoals in ’Hatupatu’. Zanger Lewis de Jong kan zich in beide stijlen prima staande houden, hoewel hij de brute kracht van de grote vocalisten uit de thrash (nog) niet heeft weet hij de muziek feilloos aan te vullen. De jongens zijn duidelijk niet van het hokjesdenken, het muzikaal palet van Alien Weaponry is enorm breed. Met ‘Unforgiving’ horen we zelfs iets wat voor ballad door zou kunnen gaan. Met de productie heeft de band duidelijk gekozen voor een old-school geluid en accenten die soms wel opzettelijk richting demotape niveau gemixt lijken, wat de muziek een rauwe energie geeft. Als dit allemaal nog niet genoeg zegt over het talent in de band, wil je wellicht weten dat ze dit en volgend jaar meegaan op tour met niemand minder dan Gojira. Binnenkort dus live in de 013 Tilburg!