Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Alestorm – Live In Tilburg (DVD)
Napalm Records
Release datum: 28 mei 2021
“Alestorm is een band die vooral live weet te overtuigen en er altijd wel in slaagt om met de fans een feestje te bouwen”
8/10
Vera Mathijssens I 14 juni 2021

Alestorm is een band die vooral live weet te overtuigen en er altijd wel in slaagt om met de fans een feestje te bouwen. Na drie studioalbums brachten ze in 2013 al een eerste live registratie uit ‘Live At The End Of The World’, maar inmiddels hebben de olijke piraten nog drie albums meer uitgebracht en is het tijd voor een nieuwe registratie. Dat gebeurde in 2019 in het Nederlandse Tilburg, voor frontman Christopher Bowes toch een klein beetje zijn thuisstad, want hij heeft er een tijdje gewoond.

De 013 is tot de nok gevuld met wel drieduizend drinkende, brullende en dansende fans. De DVD opent met enige sfeerbeelden van de soundcheck en hoe de fans de zaal instormen, daarna wordt er vanaf opener ‘Keelhauled’ uitzinnig meegezongen. Weldra zijn de crowdsurfers niet meer te tellen. De simpel opgezette songs worden door Bowes meer verkondigd dan gezongen – zo kennen we hem – tussen de nummers door braakt hij zijn typische humor de zaal in en de band speelt een vurige set van negentig minuten.

Weinig nieuwe songs in de setlist, maar Alestorm heeft intussen genoeg songs geschreven die we als gemeengoed kunnen beschouwen voor de aanwezigen. En natuurlijk is er die enorme badeend op het podium die eraan moet geloven. Allemaal onderbroekenlol, maar als je merkt dat deze show al bekeken is door meer dan één miljoen mensen, dan weten we dat er – zeker tijdens en vlak na de coronacrisis – veel vraag is naar vertier waarbij je de zorgen even aan de kant kunt zetten. Deze show werd trouwens in april 2020 al door Napalm Records op YouTube geplaatst, zodat men het doel niet gemist heeft en Alestorm soelaas kon bieden in bevreemdende tijden. Nu komt men met het fysieke product voor de ware verzamelaar en fan, in de vorm van DVD, CD, vinyl en zelfs een wooden box met een mediaboek en 7” single extra. Vaste producer Lasse Lammert ontfermde zich over het geluid, zodat er op dat gebied ook niets te klagen valt.