Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Airbag – The Century Of Self (second opinion)
Karisma Records
Release datum: 14 juni 2024
“Airbag staat gegarandeerd voor hoge kwaliteit en ‘The Century Of The Self’’ illustreert dit op een bijzonder fraaie manier.”
8.7/10

Voorwoord: Vorige week publiceerden we de recensie van de nieuwe Airbag, ‘The Century Of the Self’, met een redleijk zuinig eindoordeel. En dat kan natuurlijk voorkomen, maar nu wil het toeval dat dit album bij twee recensenten tegelijk lag, via verschillende kanalen en dat beide meningen nogal ver uiteenlopen. Om deze reden plaatsen we vandaag, bij wijze van hoge uitzondering, een second opinion van dit album. 

Vera Matthijssens I 13 juni 2024

Onze interesse voor Airbag en de soloalbums van diens gitarist Björn Riss houdt gelijke tred. De Noorse progressieve rock formatie Airbag is toe aan album nummer zes met ‘The Century Of The Self’ en die titel beaam ik spontaan als je de rage der selfies en sociale media indachtig houdt. Dit even terzijde, want de drie multi-instrumentalisten leveren weer een vrij rustige schijf af vol lange, eerder contemplatieve impulsen. Dat Björn Riis Pink Floyd’s gitarist David Gilmour als grote voorbeeld heeft, helpt om Airbag niet zomaar weg te schuiven als de zoveelste onopgemerkte progband.

Vijf lange songs nemen de tijd om te ontplooien van mijmeringen tot statements. Opener ‘Dysphoria’ gaat van rustige, repetitieve tokkende gitaren via kalm drumwerk naar beschouwende zang van Asle Tostrup. Wanneer men halverwege wat strakker en harder speelt, wordt het geheel gedragen door zwevende gitaarklanken. Zeer atmosferisch en de solo is subliem. ‘Tyrants And Kings’ houdt het vlotter, een strakke bas omringt de zang, de uitwaaierende gitaren verworden tot smeuïge solo’s op een fundament van rock. Het singer-songwriter gevoel komt boven tijdens het verhalende ‘Awakening’ met veel zang. Dit doet nog het meest denken aan Steven Wilson’s solocarrière. ‘Erase’ is het meest catchy nummer en heeft dit vooral te danken aan zijn hypnotiserende bas op de voorgrond tijdens de volle acht minuten. Een song om je meteen te laten meeslepen! De laatste track ‘Turn It Down’ hapt een kwartier weg uit je bestaan op deze wereld, maar het is niet slecht besteed. Eerst klinken de drums, zang en keyboards nog wat voorzichtig, later gaat men voluit in een stuwende compositie die live vast onderwerp van improvisatie kan worden. Rond de helft is men op topsnelheid, daarna is ruimte voor een bas- en gitaarsolo, een stilte die gevolgd wordt door a cappela zang… het zit er allemaal in, om te eindigen met zwevende keyboards en huilende gitaarsolo’s. In dit nummer – en twee andere – zijn er een drietal gastmuzikanten op bas, gitaar en keyboards. Airbag staat gegarandeerd voor hoge kwaliteit en ‘The Century Of The Self’’ illustreert dit op een bijzonder fraaie manier.