Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Agent Steel & Screamer in Hell, Kuurne (BE) – 24 november 2023

“Daarentegen valt de man waar het allemaal om draait binnen de band behoorlijk door de mand en is zijn vocale performance bijzonder zwak.”
Met Agent Steel heeft Rockcafé Hell eigenaar Erik De Pooter wederom een erg aansprekende naam uit de jaren tachtig weten binnen te halen. Het wekt daarom geen verbazing dat we de lange autorit richting Diest maar weer voor lief nemen om aanwezig te zijn in één van de gezelligste hardrockcafés in het land van onze Zuiderburen. Natuurlijk heeft Agent Steel-zanger John Cyriis de reputatie dat hij nogal eens wat eigenaardige karaktertrekjes kan vertonen en ook op deze avond zorgt hij weer voor een behoorlijke groot Spinal Tap-gehalte tijdens de show. Maar dat neemt niet weg dat we wederom een topavond hebben gehad in de Hell!
18 december 2023 I Tekst: Sjak Roks| fotografie: Peter Bulkmans

Als support act heeft men de Zweedse power metal band Screamer opgetrommeld, die reeds een vijftal platen hebben uitgebracht. Het feit dat ze met zo’n catalogus nog als support act in de kleinere podia moeten fungeren is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De verwachtingen zijn dan ook niet al te hoog gespannen, maar ik moet zeggen dat de band me in positieve zin weet te verrassen. Zanger Andreas Wikström heeft een krachtige stem die live ook moeiteloos overeind blijft en het gitaristenduo Dejan Rosić/Jonathan Aagaard Mortensen blijkt een goed ingespeeld team te zijn die best wel indruk weten te maken met hun spel. Ook het song materiaal is zeker de moeite waard al hebben de nummers wel allemaal dezelfde opbouw waardoor je na verloop van tijd het gevoel hebt dat je het allemaal wel eens eerder gehoord hebt. Het uur speeltijd dat de band heeft gekregen blijkt dan ook net iets te veel te zijn, want na een veertig minuutjes heb je het wel een enigszins gehad. Dat lijkt het publiek ook te vinden daar er niet als te veel respons komt van de aanwezigen op het toch wel redelijk goede materiaal, alle pogingen van de band om hier verandering in aan te brengen ten spijt. Ik heb echter zeker wel eens slechtere support acts gezien, maar als het overgrote deel van de aanwezigen alleen gekomen is om Agent Steel te zien is er verder weinig eer te behalen. Toch geen slechte beurt van onze Zweedse vrienden!

Volgens het draaiboek zou Agent Steel rond de klok van kwart voor tien moeten beginnen, maar als er na tienen nog weinig aanstalten gemaakt wordt om te beginnen zijn er al verschillende mensen die gaan denken: “Het zal toch weer niet zo zijn dat meneer Cyriis niet op komt dagen?”. Gelukkig stapt de band rond tien over tien het podium op, maar van de zanger is op dat moment nog geen spoor te bekennen. De band besluit dan maar spontaan om te starten met een instrumentale versie van ‘Crypts Of Galactic Damnation’ in afwachting van John Cyriis. Als de onvoorspelbare zanger dan eindelijk zichzelf laat zien is de band net begonnen met het tweede instrumentaaltje ‘The Day At Guyana’, waarop John meteen weer rechtsomkeert maakt en even achter de bar plaats neemt. Gelukkig weet hij daarna de weg naar het podium wel te vinden en wordt er eindelijk “gestart” met de kraker ‘Unstoppable Force’. Ondanks enkele geslaagde hoge uithalen is John niet erg best bij stem, maar dat heeft alles te maken met een virus-infectie. Dit heeft wel een behoorlijk negatieve impact op het optreden, want de frontman lijkt erg ongeïnteresseerd en worstelt zich daadwerkelijk door een veel te korte set heen. Agent Steel speelt nog korter dan voorprogramma Screamer en dat is toch wel een behoorlijke smet op de avond. Instrumentaal klinkt het allemaal als de spreekwoordelijke klok, want met drummer Lamar Little, bassist Kelly Conlon en de beide gitaristen Nikolay Atanasov en Justin Zych heb je toch wel de nodige klasbakken op het podium staan. Vooral laatstgenoemde weet indruk te maken met zijn fantastische spel! Daarentegen valt de man waar het allemaal om draait binnen de band behoorlijk door de mand en is zijn vocale performance bijzonder zwak. Ook qua podiumpresentatie laat hij het helemaal afweten, want er is totaal geen interactie met het enthousiaste publiek en bij tijd en wijlen staat hij zelfs grote gedeeltes met zijn rug naar de menigte gekeerd. Zoals gezegd klinkt het muzikaal allemaal wel erg goed, want met name de oude klassiekers zoals ‘Bleed For The Godz’, ‘Agents Of Steel’, ‘Never Surrender’, ‘Mad Locust Rising’ en afsluiter ‘Rager’ zijn en blijven wereldsongs die een betere vocale uitvoering verdienen. Als meneer Cyriis dan na een klein uurtje het podium verlaat, blijft het publiek dan ook enigszins verbouwereerd achter. De virus-infectie zal John vast en zeker parten gespeeld hebben, maar iets meer respect richting zijn fans was toch wel op zijn plaats geweest. Maar ja, hij was en zal altijd onvoorspelbaar en eigenzinnig blijven. Agent Steel is in zijn vernieuwde bezetting nog steeds een erg strak bandje en dat heeft het optreden nog enigszins cachet gegeven. Instrumentaal en qua song materiaal is de show dan ook top, vocaal is het toch behoorlijk dramatisch. Hopelijk zal de band nog een keer terugkomen met een gezonde John Cyriis en zich revancheren voor deze veel te korte show. Het blijft een rare vogel…