Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Aerosmith – Greatest Hits
Capitol/UMe
Release datum: 18 augustus 2023
“Dat laat ik aan ieders persoonlijke mening over”
0/10
Henk Biesterveld I 22 maart 2023

Aerosmith, wie is er niet groot mee geworden in de jaren 70 en 80? Dit jaar viert de band haar 50-jarig bestaan en dat wordt gevierd met een Ultimate Greatest Hits set in diverse uitvoeringen. Ik heb de 3-CD uitvoering mogen ontvangen en die is goed gevuld met 44 songs uit het hele oeuvre van de band. Alhoewel, de albums ‘Night In The Ruts’ en ‘ Rock In A Hard Place’ worden voor het gemak overgeslagen. Deze albums werden grotendeels opgenomen zonder gitaristen Brad Whitford en Joe Perry in een periode waarin het voortbestaan van de band aan een zijden draadje hing. Dit door het buitensporige drank- en drugsgebruik en andere perikelen binnen de band. Beide gitaristen zouden pas weer te horen zijn op het in 1985 uitgebrachte ‘Done With Mirrors’, waarna de tweede en grootste glorietijd voor de band aanbrak, mede door toedoen van de vele videoclips op MTV. Ook ontbreken er nummers van de laatste twee albums ‘Honkin’ On Bobo’ en ‘Music From Another Dimension’. Is dat erg? Dat laat ik aan ieders persoonlijke mening over.

Terug naar 2023 en deze ‘Ultimate Greatest Hits’. Persoonlijk denk ik dat de titel de lading meer dan dekt, want alle hits komen in chronologische volgorde voorbij, waarbij de evolutie van de band mooi te horen is. Van het swingende, maar nog primitief klinkende ‘Mama Kin’, tot het overgeproduceerde ‘I Don’t Wanna Miss A Thing’ van de ‘Armageddon’ soundtrack. Helaas geen grote verrassingen in de vorm van een nieuwe mixes of andersoortig obscuur spul maar ja, dan was het ook geen greatest hits geweest natuurlijk. De live versie van ‘Rag Doll’ is nog wel het benoemen waard. Niet omdat deze nu zo speciaal is maar omdat het begrip “live” hier wel ruim geïnterpreteerd wordt. De track is afkomstig van ‘A Little South Of Sanity’, wat destijds als live album werd verkocht, maar waaraan zoveel gesleuteld, is dat er weinig live overbleef. Overigens wel een absolute aanrader dat album, maar ga dat vooral zelf beluisteren.

De grote vraag bij dit soort albums is of we als fan er iets mee opschieten. Het antwoord is nee, maar degenen die nog niets van de band hebben en nieuwsgierig zijn halen met deze deluxe 3-cd set wel de beste nummers in huis en kunnen vandaar uit hun verzameling uitbreiden. En ja, een album waarop beide versies stonden van ‘Walk This Way’ (met en zonder Run-Dmc) die hadden we nog niet!