Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Accuser – Accuser
Metal Blade Records
Release datum: 13 november 2020
“Kortom, Accuser heeft met ‘Accuser’ een bijzonder geslaagd album afgeleverd. Verplichte kost voor alle thrashers!”
8.5/10
Erik Boter I 03 november 2020

Als je het over Duitse thrash metal hebt, gaat het al rap over Kreator, Destruction en Sodom, waarbij Tankard misschien ook nog wel eens genoemd wordt. Accuser wordt echter niet zo vaak genoemd. Dat terwijl deze band al sinds 1987 actief is en inmiddels niet minder dan dertien albums uitbracht. Tussen 1995 en 2009 stond Accuser weliswaar op non-actief, maar sinds ruim tien jaar brengt de groep netjes elke twee jaar een album uit. In 2016 werd er bij Metal Blade getekend. Het ongetitelde nieuwe album (nummer veertien dus) verschijnt ook bij deze maatschappij.

De thrash metal van Accuser is door een aantal zaken wezenlijk anders dan wat andere Duitse thrashers laten horen. Allereerst is daar zanger/gitarist Frank Thoms die met een typerend geluid in de lagere regionen een agressiviteit in zijn stem weet te leggen gelijk een Chuck Billy of een Max Cavalera. Ten tweede is daar het werkelijk geweldige gitaarwerk van Thoms en zijn collega René Schütz, die na een jarenlange afwezigheid terugkeerde op het oude nest. Het is een meesterzet geweest om de snarenplukker terug te halen, luister maar eens naar het gitaarwerk op het supersnelle ‘Rethink’ of de opener ‘Misled Obedience’.

‘Lux In Tenebris’ valt in positieve zin op omdat het een wat langzamere track is die daardoor een epischer karakter krijgt, daarbij ook (weer) geholpen door slim opgebouwde gitaararrangementen. Niet echt goed gelukt vind ik de semi-ballade ‘Be None the Wiser’ dat weliswaar een mooi basgitaar intro kent maar vooral qua zang minder is dan de andere nummers op het album. Gelukkig volgen er hierna nog een aantal lekkere thrashende nummers (‘Contamination’, ‘Seven Lives’) die wel degelijk agressief en snel zijn maar ook een melodieuze ondertoon hebben.

De productie van ‘Accuser’ is meer dan uitstekend en werd, voor de vijfde keer, getekend door Martin Buchwalter. Producent en band kennen elkaar inmiddels door en door en dat is goed te horen. Thrash metal albums willen nog wel eens in een geluidsbrij ontaarden, maar daar is in het geval van ‘Accuser’ niets van te merken. De mastering was van Dan Swanö en ook dat heeft het album meer dan goed gedaan. Ook het artwork ziet er piekfijn uit. Kortom, Accuser heeft met ‘Accuser’ een bijzonder geslaagd album afgeleverd. Verplichte kost voor alle thrashers!