Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
HammerFall – Avenge The Fallen
Nuclear Blast 
Release datum: 9 augustus 2024
“‘Avenge The Fallen’ is dus wederom een HammerFall plaat waar we met veel plezier naar luisteren.”
8.5/10
Vera Matthijssens I 19 augustus 2024

Je kan veel zeggen van HammerFall, maar niet dat ze niet consequent zijn. Sinds hun oprichting in 1993 kozen zij welbewust om trouw te blijven aan traditionele heavy metal en dat is nog steeds het geval. Gitarist Oscar Dronjak blijft de nieuwe riffs uit zijn mouw schudden en zanger Joacim Cans verzint steeds passende teksten die mensen direct aanspreken om mee te brullen, maar anderzijds is er toch steeds een diepgaandere boodschap. Ditmaal is het de waarde van vrijheid en hoop in dit leven dat bejubeld wordt. Twee dingen die erg belangrijk zijn voor de levenskwaliteit en waar je desgewenst over kunt nadenken.

Toen dit dertiende studioalbum ‘Avenge The Fallen’ geschreven werd, had men juist een lange wereldtournee met medestrijders Helloween achter de rug en de adrenaline van dit festijn zinderde nog na toen ze de studio ingingen. Het zijn tien tracks waarin de hamer donderend neerkomt in de woonkamer. Nou goed, twee songs doen het wat kalmer aan, maar dat moment van reflectie kruidt enkel maar de flow van ‘Avenge The Fallen’.

HammerFall is terug overgestapt van Napalm naar Nuclear Blast, maar verder is alles bij het oude gebleven. Stoere metalen achtergrondkoortjes van een stel vrienden in de studio maken de songs opzwepend en extra meezingbaar, de solo’s van Dronjak en andere gitarist Pontus Norgren strelen de oren, Joacim Cans zingt kordaat, maar ook gevoelig waar nodig en de songs zijn allemaal van hoge kwaliteit. Of het nu de strijdvaardige titelsong is of het van een imposante video voorziene ‘Hail To The King’ of de leuke galop in ‘Capture The Dream’, fans van ongecompliceerde heavy metal worden op hun wenken bediend. ‘Hope Springs Eternal’ is een ballade met een levensles en ook het laatste nummer ‘Time Immemorial’ is eerder reflectief, maar episch. Het rockt wel, maar minder snel. ‘Avenge The Fallen’ is dus wederom een HammerFall plaat waar we met veel plezier naar luisteren. Ga hen zien wanneer ze op tournee zijn met Powerwolf in het najaar!