Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
71TonMan – Of End Times
Transcending Obscurity Records
Release datum: 3 maart 2023
“Als je een soundtrack voor de aanstaande apocalyps nodig hebt, dan is 71TonMan je band. Traag, dik en onstuitbaar als lava uit een uitbarstende vulkaan kruipt ‘Of End Times’ door je gehoorgang”
7.5/10
Jan Simon Hoogschagen I 15 februari 2023

De Poolse band 71TonMan kun je beter niet uitnodigen als je zin hebt in een gezellig avondje met grappen en grollen. Er is niet veel bekend over deze band, anders dan dat ze uit Wroclaw afkomstig zijn. De heren zijn intussen aan hun derde full length toe en het was al niet vrolijk en de nieuwste uitbreiding van het oeuvre is dat evenmin.

Als je een soundtrack voor de aanstaande apocalyps nodig hebt, dan is 71TonMan je band. Traag, dik en onstuitbaar als lava uit een uitbarstende vulkaan kruipt ‘Of End Times’ door je gehoorgang. ‘Of End Times’ heeft als thema hoofdstuk 6 van het bijbelboek Openbaringen, het gaat dus over de Apocalyps en meer in het bijzonder de vier ruiters die als boodschappers op aarde de naderende dag des oordeels aankondigen. Ieder van de vier ruiters heeft een tien minuten lang nummer toebedeeld gekregen: ‘Conquest’, ‘Plague’, ‘War’ en ‘Famine’ heten de songs en in death metal in slow motion kruipt deze aan het einde der tijden gewijde plaat tergend langzaam voorbij.

Vergeleken met de EP ‘War is Peace / Peace is Slavery’ uit 2021 is er weinig veranderd aan het geluid. De extravagante verpakking in een houten doodskist zou bijna afleiden van de muziek, moddervette zeer laaggestemde death doom (of doom death, net wat je belangrijker vindt). De nadruk ligt nog steeds op een trage start over lang aangehouden feedback tonen waarover de gitaren en de helaas wat naar de achtergrond verbannen fuzz bas zich op gang trekken voor de lange mars richting de eeuwige hellevuren. 71TonMan is gelukkig wel zo slim om her en der wat adempauzes, of in ieder geval een verandering van tempo, in te lassen waardoor de lange nummers niet ten onder gaan aan hun eigen zwaarte en eentonigheid. Een gevaar dat steeds op de loer ligt bij de lang aangehouden powerchords. De zanger, slechts bekend als “KK”, beschikt over een zeer effectieve, diepe en bijna gorgelende grunt die hij afwisselt met een vorm van schreeuwen die vooral in het laatste nummer ‘Famine’ goed past bij het hogere tempo dat de band ineens hanteert. Na drie onderling uitwisselbare songs een welkome verandering. Het is eigenlijk jammer dat je bijna dertig minuten weliswaar vakkundig uitgevoerde en bovengemiddelde death metal in Matrix stijl hebt moeten doorploegen om hier uit te komen. Maar wat ik nog het meeste mis, in vergelijking met de vorige EP, is de extreme elektronoise die toen nog een bepalend onderdeel van de sound van 71TonMan was. Nogal avantgarde en een stuk minder gemakkelijk in het gehoor liggend dan de platgetreden death metal waar nu voor is gekozen. Toch snap ik het wel, de spacy toongenerator freaknoise van ‘Ignorance Is Strength’ is het soort muziek waarmee je de meeste old-school metalfans gillend richting mammie laat rennen, maar als je per se apocalyptisch wil klinken… Helaas, ‘Of End Times’ is onversneden death metal en wat dat betreft een stuk conventioneler van toon

‘War is Peace’, bolstaand van de Orwelliaanse Newspeak en somberheid over onze beschaving, verscheen aan de vooravond van de invasie van Oekraïne. Laten we hopen dat 71TonMan niet over profetische gaven beschikt nu ze Armageddon als onderwerp van hun nieuwste plaat ‘Of End Times’ hebben gekozen, want dan hebben we nog een kans de perfecte synthese van de beide uitersten van 71TonMan ooit te horen.