Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

HOLLAND HEAVY FESTIVAL #2

Very Eavy Festival presents: de tweede editie van Holland Heavy Festival

Na een succesvolle eerste editie van het Holland Heavy Festival komt zaterdag 2 november een follow-up: de tweede editie van het Holland Heavy festival! Een dag die in het teken staat van de vroege Heavy Metal scene en dan met name de Nederlandse. Op deze tweede editie zal de NWOBHM band Holocaust de eer hebben het festival af te sluiten. Het Schotse trio zal bijgestaan worden door het Belgische Killer en de klassieke Nederlandse acts Highway Chile, Helloïse, Vortex, Seven Thirty, Lovell’s Blade, Together en Elise. Gezamenlijk staan de bands garant voor negen uren lang de beste hardrock en heavy metal van de late 70s tot nu!

Opgericht in 1977 staat de uit Edinburgh afkomstige band Holocaust aan de wieg van de New Wave of British Heavy Metal; ook wel NWOBHM genoemd, waar ook bands als Iron Maiden, Saxon en Def Leppard deel van maken. Begin jaren 80 bracht Holocaust haar eerste singles ‘Heavy Metal Mania’ en ‘Smokin Valves’ uit gevolgd door het legendarische debuutalbum ‘The Nightcomers’ (1981). Dit album maakt ze in één klap een van de grotere spelers in de Heavy metal en invloedrijk voor een hele generatie artiesten die volgt. Metallica speelt bijvoorbeeld nog regelmatig het nummer ‘The Small Hours’ tijdens haar optredens en bracht het zelfs uit op hun Garage Days/Garage Inc album!  Nu meer dan 40 jaar na de oprichting brengt Holocaust met regelmaat van de klok nog nieuwe albums uit en bewijzen ze nog steeds relevant te zijn in het Heavy Metal landschap waarbij ze de laatste jaren in hun geluid ook invloeden uit de (post) punk, thrash en prog door laten klinken.

Highway Chile en Helloïse zijn twee van Nederlands meest roemruchte hardrock bands. Samen met bands als Vandenberg, Vengeance en Bodine behoren ze in de jaren ’80 tot de absolute vaandeldragers van de Nederlandse (hard)rock, waarvan de populariteit tot ver over de grens reikt. Beide bands zijn begin jaren ’80 opgericht door gitarist Ben Blaauw en meesterdrummer Ernst van Ee. Vandaag brengt Highway Chile een speciale set bestaande uit de beste tracks van Highway Chile en Helloïse. Verwacht legendarische tracks van albums als Storybook Heroes, Rockarama en Cosmogony!

Dat onze zuiderburen begin jaren 80 ook niet stil zaten bewijst de eerste Belgische Heavy Metal band Killer. Waar veel vroege 80s bands het NWOBHM kopieerden wist Killer zich echter te onderscheiden en qua ruigheid, dubbele basdrums en snelheid een met Motörhead vergelijkbaar, zij het melodischer, geluid neer te zetten. En dat ver voordat bands als Metallica en Slayer dit deden! Na een succesvolle periode wat tot de doorbraak van Killer had moeten leiden ging hun platenlabel in 1985 failliet wat op den duur heeft geleid tot het uiteenvallen van Killer. Gelukkig is de band sinds 2003 weer terug en hebben ze met nieuwe albums als Broken Silence en Monsters of Rock weer een aantal knallers op zak!

Nog zo’n grote naam uit de rijke Nederlandse heavy metal historie is het Groningers ensemble Vortex. Als eerste Groninger Heavy Metalband weten ze in de vroege jaren 80 vele fans voor zich te winnen wat leidt tot het hoogtepunt van de band: het tweede album ‘Open The Gate’. Internationale erkenning en zelfs een veel gedraaide videoclip op MTV, Sky Channel en Super Channel volgt! In 2019 viert Vortex haar 40 jarige jubileum en brengen ze speciaal voor deze gelegenheid een nieuw album uit en een speciale editie dubbel cd met nog nooit uitgebrachte demo’s.

De dag wordt geopend door de Nederlandse hardrock en heavy metal bands EliseTogetherSeven Thirty en Lovell’s Blade. Drachtster popzaal Iduna opent haar deuren om 14:30 voor het publiek waarna van 15:00 tot middernacht genoten kan worden van de talloze heavy metal klanken.

Date

Nov 02 2019

Time

15:00

More Info

Read More
Iduna

Location

Iduna
Drachten, Friesland
REGISTER
QR Code