Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

The Exploited – Rawside

“One of most riveting British punk rock units of the early 1980s”. Aldus AllMusic. Daar is geen woord van gelogen. The Exploited is in de punkscene een pareltje. Dit jaar bestaat de Schotse formatie alweer 40 lentes!

De legendarische punkband werd in 1979 opgericht door de gebroeders Wattie en Terry Buchan en Stevie Ross. Geïnspireerd door onder meer Sham 69 en natuurlijk The Sex Pistols maakte The Exploited snel naam. Zo sloeg het debuutalbum Punk’s Not Dead (1981) in als een bom. Het succes leverde hen zelfs een optreden op in het mainstream-muziekprogramma Top of the Pops; waar niet alle fans blij mee waren…De optredens van The Exploited haalden ook het nieuws dankzij de rellen die er vaak mee gepaard gingen. En dat was niet alleen in de beginjaren het geval. Zo mocht de band in 2003 Canada niet in voor een optreden nadat een groep van 500 fans nogal wat herrie had gemaakt in Montreal. Daarbij gingen acht auto’s in vlammen op.

The Exploited zou later nog zeven albums uitbrengen vol met teksten over anarchie, politiek en anti-autoriteit, met Fuck the System uit 2003 als laatste wapenfeit. De line-up van de UK 82-punkers kende met de jaren wat wijzigingen, maar zanger Wattie is na bijna 40 jaar nog steeds van de partij! Dat scheelde in 2014 overigens slechts een haartje: bij een optreden in Lissabon (tijdens een tour met Hatebreed en Napalm Death) kreeg hij een hartaanval. Maar Wattie bleek een taaie, waardoor hij met zijn rode hanekam vandaag de dag nog steeds met veel energie de troepen kan aanvoeren.

Rawside

Rawside uit Duitsland neemt het voorprogramma voor zijn rekening. De hardcore-punkbank kende roerige tijden sinds 1993. Van de originele bandleden is alleen zanger Henne overgebleven. Zijn zoon neemt tegenwoordig plaats achter de drumkit. De teksten van Rawside zijn sterk politiek getint en vooral linksgeoriënteerd, de muziek valt in de categorie old-school hardcore-punk. De formatie uit Coburg leverde meerdere albums af, waaronder Police Terror (1995), Staatsgewalt (1997), Outlaw (2004) en Wilderstand (2010). Dit jaar verscheen er eindelijk, na een lange rustpauze, weer een nieuwe plaat: Your Life Gets Crushed.

Date

Dec 12 2019

Time

19:00

More Info

Read More

Location

Bolwerk
Sneek, Friesland
REGISTER
QR Code