Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Revenge – Profanatica – Misþyrming – Ultra Silvam

Ter ere van het nieuwe album ‘Strike.Smother.Dehumanize’ zal het Canadese Revenge op zondag 9 mei naar Iduna komen met de Black.Metal.Revenge tour. Samen met het Amerikaanse Profanatica, het IJslandse Misþyrming en het Zweedse Ultra Silvam een dag vol inktzwarte black metal! Extremer krijg je ze niet in het genre.

Al meer dan 20 jaar maakt het uit Edmonton, Alberta afkomstige Revenge het extreme muzieklandschap onveilig met de meest vulgaire soort black/death war metal waarbij de heren het zo ontoegankelijk mogelijk klinken tot een kunst verheven hebben. Hierbij kleuren ze rustig buiten de lijntjes van de basic black en kan je zelfs invloeden uit de grind, crust en punk terug horen in hun sound. Recentelijk bracht Revenge de langspeler Strike.Smother.Dehumanize uit waarop men rustig verder gaat met het spuwen van onheilspellend nihilistisch audioterreur. Vergelijkingsmateriaal? Gooi Black Witchery, Goatpenis, Sammath, vroege Extreme Noise Terror en je favoriete 80s proto black demo maar in de gehaktmolen en dan kom je ongeveer in de buurt.. Oftewel Revenge is absoluut niet voor zwakhartigen, dus zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!

De New Yorkse black metal formatie Profanatica behoort samen met VON en Demoncy tot de grondleggers van de USBM (US Black Metal) die begin jaren negentig opkwam. Drummer en zanger Paul Ledney richtte in 1989 Incantation op, maar werd de death metal zat. In 1990 richtte hij daarom  Profanatica op; een klassieke black metal act met nummers tegen religie in het algemeen en het Christendom in het bijzonder. Tot een debuut kwam het echter niet, de band viel niet lang daarna uiteen waarna het tot 2007 geduurd heeft voordat deze cultband eindelijk zijn eerste plaat uitbracht! Fastforward naar de tegenwoordige tijd zijn we vijf albums verder en heeft Profanatica nog niets aan intensiteit en woede ingeleverd! Pure black metal, geïnspireerd door originators als Venom, Sacrofago en Bathory, met incidenteel een uitstapje naar zwaarmoedige doom black of de war metal van Blasphemy.

Een frisse jonge speler in de black metal is het IJslandse Misþyrming. Dit in 2013 opgerichte ensemble heeft op het moment van schrijven twee albums op zijn naam staan waarvan het in 2019 verschenen Algleymi het meest recent is. Twee monumentale albums die de band naar de eredivisie gekatapulteerd heeft. Als je van nieuwerwetse black houdt: zwaar, ondoorgrondelijk en dissonant maar met toch een melodieuze ondertoon mag je deze band niet missen.

Opener is het Zweedse Ultra Silvam. Bij deze jonkies weet je precies wat je kan verwachten: oncompromisloze black metal. Dit power trio weet een muur van geluid te creëren die je doet denken aan acts als Nifelheim, Djevel en Watain in hun betere dagen. Een heuse black metal masterclass!

Date

May 09 2021

Time

15:00

More Info

Read More
Iduna

Location

Iduna
Drachten, Friesland
REGISTER
QR Code