Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

BAROEG OPEN AIR 2021

Baroeg Open Air is verplaatst naar 11 september 2021. 

 NAPALM DEATH (MAIN STAGE)

Neem een slok benzine en steek daarna een peuk op; dat binnenbrandje kan geen Rennie tegenop dus rennie de plomp in waar je voortanden afbreken omdat je bovenop een halfverdronken junkiefiets klettert. Dát gevoel kent een sonische equivalent uit Birmingham: Napalm Death. Grindcore-pioniers, death metal-verbreders en hardcore-idealisten.

Wie denkt dat slam death of metallic over-the-top-core de extreemste muziek is, moet toch echt eens een optreden meemaken van de in 1981 gesmede sloopkogelploeg – Napalm Death is qua impact nog steeds de overtreffende trap onder je kont. De headliner van BOA zou zomaar de laatste band ooit in het Zuiderpark kunnen zijn, want dit wordt een triomf van de verschroeide aarde.

 PRIMORDIAL (MAIN STAGE)

Ooit begonnen als black metalband is het Ierse Primordial intussen een opzichzelfstaand fenomeen te noemen. De oorspronkelijke invloeden sijpelen nog steeds door, maar hun eigen erfgoed voert de boventoon. Op briljante wijze worden mooie melodieën verweven met een metalsound als een strak vormgegeven Keltisch vlechtwerk. Aangevoerd door de charismatische frontman Nemtheanga levert dit viertal altijd een geweldige show. Melancholisch, bikkelhard en zo zwart als een smaakvolle Guinness.

 FREEDOM CALL (MAIN STAGE)

Voor de doorgewinterde Baroegganger is de naam Freedom Call geen onbekende. Deze Duitse band heeft namelijk twee keer in Baroeg zelf opgetreden. En dat was twee keer een groot feest. Freedom Call is namelijk geen gewone metalband. Het is een happy metalband. Al tien albums lang laten deze heren horen dat metal geen zware kost hoeft te zijn. Je kunt het ook lichtvoetig benaderen en met de tofste melodieën een grijns van oor tot oor op het publiek toveren. Zo’n band kunnen we natuurlijk enorm goed gebruiken op BOA. We zijn namelijk wel toe aan een onbezorgd feestje. Freedom Call gaat daar zonder enige twijfel voor zorgen.

 Thanatos (MAIN STAGE)
Ons eigen Thanatos was ooit één van de eerste echt harde bands die op het podium in Baroeg stonden. In 2019 vierde de band rond oerlid Stephan Gebédi nog uitgebreid hun 35-jarig bestaan in Baroeg. En nu keren ze weer terug. In 2022 doet de band een albumrelease in Baroeg. Voor het zo ver is staat de band eerst op Baroeg Open Air.
De oudgedienden hebben een nieuw contract met Listenable in de wacht gesleept en de verwachtingen zijn hooggespannen. De band kennende zullen ze fel van leer trekken met hun lekker agressieve death/thrash.

Ben je kreupel dan wel kachel en word je netjes geholpen met oversteken, krijg je opeens midden op straat een trap in je maag en word je aan je lot overgelaten. Daar leg je dan, plompverloren terwijl dat teringverkeer met een beetje geluk langs je heen raast, maar hopelijk had je Brutus in je oren blazen. Dan had je er vrede mee gehad omdat Brutus een soortgelijke shock-and-awe-aanpak op je trommelvliezen afvuurt waardoor de rest van de wereld totaal onbelangrijk lijkt. Kijk niet op naar postmetalsterren of progpunknebula’s, want recht voor je staat planeet Brutus, waar iemand net zo fel zingt als ze drumt, vergezeld van even hard- als welbesnaarde helden. Blast into oblivion, not te be Refused.

 MYRATH (MAIN STAGE)

De progressievere klanken op BOA komen dit keer van  Myrath. Deze band is duidelijk geïnspireerd door bands als Dream Theater of Stratovarius. Maar het viertal heeft een eigen draai aan hun sound gegeven. Je hoort namelijk oriëntaalse klanken in de muziek. Da’s ook niet zo gek als je weet dat de wortels van de band in Tunesië liggen. Buiten dat hebben ze de planken gedeeld met de groten der aarde zoals het genoemde Dream Theater of ons eigen Epica. Nu staan ze dus gewoon bij ons en we hopen dat jij klaar bent voor een portie “blazing desert metal”.

 IGUANA DEATH CULT (MAIN STAGE)

Iguana Death Cult grossiert in culthits en verspreidt die vanuit Roffa over de wereld. Na de Amerikaanse lentetournee van dit jaar komen ze in het staartje van de zomer ongetwijfeld beslagen ten ijs op het BOA- hoofdpodium. Hun duizelingwekkende garagepunk heeft op het tweede prachtalbum ‘Nude Casino’ gezelschap gekregen van een bonte verzameling stijlen, waaronder krautrock, new wave en soul. De vijf muziekmengmeesters vatten deze klanksymbiose perfect samen in de songtitel ‘Carnal Beat Machine’. Die kan hard fuzzend aanslaan als een donderslag bij heldere hemel, maar ook
aan de zwier gaan met zo’n zonnig liedje dat het Zuiderpark zal aanvoelen als een luid strand op Zuid.

 THE ESSENCE (MAIN STAGE)

Al sinds jaar en dag beschouwen we de Rotterdamse New Wave formatie The Essence als één van de trouwe vrienden van Baroeg. De band stond dan ook al menig keer op de planken aan de Spinozaweg en dus werd het hoog deze ook eens naar het Zuiderpark te halen! De driekoppige band, rondom zanger Hans Diener, is al sinds 1984 actief en bracht het eerste album ‘Purity’ uit in 1985, de single ‘The Cat’ werd een radio- en clubhit in Duitsland en Nederland. Hun single ‘A Mirage’ haalde in 1987 o.a. de hitlijsten in Spanje, Duitsland en Engeland en in de jaren ’90 kwamen de clips van The Essence regelmatig voorbij op het fameuze MTV. Diverse albums en wereldwijde shows volgden en in 2018 bracht het label Cherry Red Records de 5 cd’s tellende compilatie box ’35 the Collection’ uit. The Essence is de opener op de mainstage dus wees op tijd voor een portie Rotterdamse gitaarwave!

 ATARI TEENAGE RIOT (ELECTRONIC STAGE)

Wie kent de digital hardcore van Atari Teenage Riot niet? Toen in 1992 hun album “Destroy 2000 years of culture” uitkwam werd de muziekwereld verrast met brute techno gecombineerd met invloeden uit de punkscene. Vele hits als ‘Kids are united’, ‘Speed’ en ‘Revolution action’ volgden evenals uitverkochte clubshows en optredens op grote festivals als Mera Luna en Pinkpop. In 2000 stopte de band en begon Alec Empire aan een succesvolle solocarrière maar vanaf 2010 begon het bij de band weer te kriebelen en speelt ATR weer enkele shows per jaar. 1 Van deze shows is dit jaar op Baroeg Open Air als afsluiter van de Electronic Stage, de ultieme plek waar diverse hardere muziekstijlen samenkomen: Revolution Action! Atari Teenage Riot!

 ZARDONIC & FICKLE6 (ELECTRONIC STAGE)

Metal ’n bass; daarin is deze gemaskerde Venezolaan de eindbaas. In 2016 liet Zardonic + Fickle6 de Electronic Stage in euforische chaos achter. Nu is hij terug voor de ‘Takeover tour’ met Fickle 6, de zanger van The Qemists. Zardonic is een showman, maar een set met live zang is the next level. Het nummer Takeover maakt duidelijk wat je kan verwachten van dit duo:

Oh, we’ve been doin’ this since dark ages, with fast paces
Takin’ rock and metal, throwin’ Drum and Bass in
And this one goes out to the cell dwellers
Who stood alone, metronome full force to the trendsetters
Rock the people, rush the stage
Keeping bodies movin’, yeah, but melting the face
Crushin’ the metal, punchin’ the bass
Rockin’ the place as you brace for takeover!

 MANU LE MALIN (ELECTRONIC STAGE)

Als het om hardcore gaat is Manu le Malin is dé cult naam. Zijn voorliefde voor darkcore en industrial hardcore straalt van hem af. Waar veel DJ`s bekend zijn van hun eigen muziek is Manu le Malin vooral geliefd om zijn heersende dj-sets. Zijn shows zijn als een duister verhaal dat je steeds verder het zompige moeras intrekt. De muziek kruipt onder je huid en grijpt je bij de keel. Dat maakt sets van Manu le Malin een beleving. Hoe hem dat elke keer lukt is ons eigenlijk ook niet duidelijk. Wanneer de schemering valt over het Zuiderpark staat Manu op de Electronic Stage. Zweep d´r over en knallen!

 SUICIDE COMMANDO (ELECTRONIC STAGE)

Suicide Commandois bevestigd voor Baroeg Open Air 2020. De Belgische industrial band stond in 2006 ook op het festival, maar toen vond het festival nog plaats in het Spinozapark.

Het Belgische Suicide Commando is een oude bekende van Baroeg Open Air. Op de allereerste editie van BOA vierden Johan van Roy en zijn band de 25e verjaardag van Baroeg. Dit memorabele optreden zijn de programmeurs van de Electronic Stage niet vergeten, dus vonden zij het tijd om de grootmeester van de dark electro weer de tent in te lokken. Daar was overigens niet veel overtuigingskracht voor nodig, want de band heeft er maar wat zin in om hun hits als ‘See You In Hell’, ‘Hellraiser’ en ‘Bind, Torture, Kill’ op hun Nederlandse fans af te vuren.

 HET GEZELSCHAP (ELECTRONIC STAGE)

In 2018 flikte de Rotterdamse formatie De Likt het om de Electronic Stage van BOA om te toveren in 1 grote dansende en deinende massa, best bijzonder voor een act die je misschien niet 1,2,3 in de line up van BOA zou verwachten. Maar, zoals wel vaker, verrassen onze creatieve programmeurs vriend en vijand met niet alledaagse namen en daar mag weer een opvallende naam aan toegevoegd worden: Het Gezelschap. Het Gezelschap bestaat o.a. uit Jordy Dijkshoorn (ja die bedoelik: de frontman van De Likt!), Juno Rissema (de excentrieke nachtburgermeester van Dordt) en MC Diggy Rast (Brandwerk). Hun muziek laat zich omschrijven als electrohiphop gecombineerd met swingbeat, spoken word en synthpop, ongetwijfeld wordt dat weer een feestje waarbij Jordy en zijn gezelschap de Electronic Stage opnieuw op zijn kop zet.

 IMPERIAL BLACK UNIT (ELECTRONIC STAGE)

Imperial Black Unit heeft in korte tijd de kaarten in de techno-, EBM- en industrial scene flink door elkaar geschud. Dit Franse duo combineert bovengenoemde stijlen tot een ritmisch en dansbaar geheel en smeedt er ook nog eens liedjes van. Liefhebbers van zowel hypnotiserende beats, hardere noise en zelfs moderne wave komen tijdens de intensieve optredens van Imperial Black Unit aan hun trekken. Dit maakt dat dit duo zowel opduikt op obscure techno feestjes, het hippe Boiler Room of het Wave Gotik Treffen. In Rotterdam duiken ze op tijdens BOA om als opener van de Electronic Stage de tent op zijn kop te zetten.

 THE SWEET RELEASE OF DEATH (TALENT STAGE)

Een knalgezellige bandnaam is het allerminst, maar The Sweet Release Of Death geeft wel je gemoed een boost met hun zelfverklaarde ’no gaze noise pop’. Vorig jaar verscheen de alom bejubelde EP ‘The Blissful Joy Of Living’, al moet die titel met een scheepslading zoutkorrels genomen worden. Deze indietriade is immers niet vies van wat wrang sarcasme. Met de Havenstad als thuisbasis transformeren ze hun geluidsomgeving in een lekker gruizig Gotherdam terwijl gitaaruitbarstingen je onbarmhartig om de oren gieren. De vaak fel bezwerende vocalen van bassist Alicia Breton Ferrer slepen je verder mee de diepte in, waar dynamiek en nihilisme hand in hand gaan.

 DISTANT (TALENT STAGE)

Wat goed is hoeft niet altijd van ver te komen. Neem het Rotterdamse zestal Distant dat zich uitleeft met superlompe deathcore. De band waarin ook Slowaakse wortels te vinden zijn, houdt het tempo aan de lage kant wat zorgt voor een maximaal effect. Dat geldt ook voor de fantasierijke teksten. Distant is dan ook met recht een bijzondere band te noemen. Dat ze opgepikt zijn door het Amerikaanse Unique Leader Records zegt genoeg. En met een recente EP en album uit is Distant een enorm relevante act op BOA.

Tygers Of Pan Tang is helaas gecanceld vanwege een bezettings wissel. De band is vervangen door Freedom Call.

Date

Sep 11 2021

Time

12:00

More Info

Read More
Zuiderpark Rotterdam

Location

Zuiderpark Rotterdam
REGISTER
QR Code